Shih Tzu (Şitsu) Irk Bilgileri

  • Irk Boyutu : Küçük Boy
  • Yükseklik : Erkek 23 – 26 cm
    Dişi 23 – 26 cm
  • Ağırlık : Erkek 4 – 7 Kg
    Dişi 4 – 7 Kg
  • Ortalama Yaşam : 11-14 yıl
BG 1
BG 1

Shih Tzu (Şitsu) Irkının Genel Özellikleri

Sevimli süs köpekleri listesinde ilk sıralarda yer alan Shih Tzu köpek ırkı, her dönem yoğun ilgi görmeyi başarır. Bu ırk "büyük kalpli köpek cinsi" şeklinde de bilinir. Son derece eski bir tarihe ve köklü geçmişe sahip olan Shih Tzu köpek ırkı, 1969 tarihinde süs köpeği kategorisine girmeyi başarır. Shih Tzu kelimesi ise küçük aslan anlamı taşır. Ancak bu ırk, saldırgan bir karakterde değildir. Tam tersi, sevgi dolu kalpleri ile dikkatleri üzerine çeker.

Süs köpekleri 1960 yıllarından sonra AKC yani American Kennel Club tarafından süs kategorisine alındılar. İlerleyen süreçte ise popülerlik oranları her geçen gün artış göstererek kendilerinden sık sık söz ettirmeyi başarmışlardır. Apartman hayatına daha çok uygun olan bu ırk, sahibini sürekli şekilde takip eder. Aynı zamanda sahibine karşı son derece şefkatlidir. Bununla beraber genel anlamda çoğu zaman mutlu bir duruşları vardır. Antik çağlardan bu yana insanların hayatında oldukça önemli bir rol oynayan Shih Tzu ırkı, imparatorların dahi çoğu zaman kucağından inmemiştir. Hem asil bir duruşa hem de köklü tarihe sahip olan bu ırk, sahiplerine karşı her daim itaatkar ve sempatik davranışlar sergiler.

Shih Tzu Irkının Köklü Geçmişi 

Shih Tzu ırkı, Çin’deki en saygı gösterilen hayvan seçenekleri arasında ilk sıralarda yer alır. Shih Tzu, Çin dilinde “Aslan köpek” anlamı taşır. Ayrıca bu köpek ırkı Budizm ile de ilişkilendirilir. Bu neden kutsal bir köpek türü olarak da kabul edilir. Shih Tzu genel olarak Çin ile yakından ilişkilendirilse dahi ırkın kökeni aslında son derece gizemli bir konuma sahiptir. Yapılan çalışmalara göre bu ırkın en eski 14 köpek ırkı arasında yer aldığı öngörülür. Hatta M.Ö. 8000 dönemlerine kadar uzanan eski yıllarda dahi var oldukları düşünülür. 

Shih Tzu ırkının Çin ile olan yakın bağlantısının yanı sıra bazı tarihçilerin söylediği bilgilere göre bu ırk, 17. Yüzyılın başında Tibet’te ortaya çıktı. Ardından da kutsal köpekler halinde insanların hayatında önemli bir konuma sahip oldu. Tibet keşişleri tarafından geliştirilen bu ırk, aynı zamanda Çin kraliyet ailesine hediye şeklinde verilmiştir. Bu detayların haricinde Shih Tzu ırkını Çin imparatorluğunun yetiştirdiği ve Pekingese ile Lhasa Apso ırklarının melezlenmesi sonucunda elde edildiğine dair birtakım bilgiler de söz konusudur.

Shih Tzu, Çin’in Dowager İmparatoriçe Cixi döneminde son derece iyi bir şekilde gelişir. Shih Tzu ve Pekingese köpek ırkları, hem benzer geçmişi hem de benzer görünüşleri ile dikkat çeker. Shih Tzu, Pekingese ırkından genel olarak başlarının üst kısımlarında yer alan hem yoğun hem de toplu saçlarıyla ayırt edilir. Aynı zamanda pien-ji şeklinde ifade edien tümsek varlığı da ayırt edici bir detaydır. Shih Tzu, Ming hanedanlığı zamanında sıklıkla tercih edilen evcil hayvanlar arasında idi. Kraliyet ailesi, bu ırka fazlasıyla değer verirdi. Kucak köpeği ya da kucak ısıtıcıları şeklinde dahi tabir edilen bu ırk, aileleri tarafından son derece sevilip şımartıldı.

Shih Tzu Irkı Nasıl Ortaya Çıktı? 

Shih Tzu en ilk başta Çin’de tanıtıldı. Orada Lhassa Terrier ya da Tibet Kanişi şeklinde sergilendi. Ardından da sarayın duvarlarında saklı kalmaktan çıkıp Amerika ve İngiltere’ye yaygınlaştılar. 1935 yılında Lhassa Aslan Köpeği şeklinde tanıtıldı. O dönemlerde hızla popülerlikleri artmaya başladı. Fakat o dönemlerde benzer tüy yapısına sahip olan iki köpek çeşidi vardı.

Lhasa Apso ile Shih Tzu cinsi aslında tüylerinin birbirine benzemesinden dolayı aynı isimle anılırdı. Fakat bu iki ırkın tüy yapılarının haricinde bazı farklılıkları vardır. 1934 yılında Pekinez ırkından daha ufak, daha geniş kafaya sahip ve daha kısa burunlu köpek çeştileriyle iki farklı ırka ayrıldılar. Biri halk dilinde kullanılan Çince adı Shih Tzu olan Aslan Köpeği şeklinde adlandırıldı. Diğer ırk ise günümüze kadar Lhasa Apso ismiyle ulaştı.

Shih Tzu Irkı İlk Ne Olarak Kullanıldı? 

Uzun yıllardır son derece popüler bir halde olan Shih Tzu köpek ırkı çoğu zaman şov köpeği olarak görevlendirilir. Anatomik yapıları ve karakter özellikleri açısından da evcil yaşam için oldukça uygun bir türdür. 

Shih Tzu (Şitsu) Köpek Cinsi Davranış ve Karakter Özellikleri Nasıldır?

Shih Tzu köpekleri, sevgi dolu ve cana yakın kişilikleriyle tanınan, insanlarla derin bağlar kurabilen küçük ırk köpeklerdir. Bu neşeli köpekler, sahipleriyle ve aile üyeleriyle kuvvetli bir ilişki geliştirir, evdeki herkesle uyum içinde yaşarlar. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla olan pozitif etkileşimleri, onları çok yönlü bir aile köpeği yapar. Erken yaşta sosyalleşme, Shih Tzu köpek ırkı çeşitli insanlar, hayvanlar ve ortamlarla rahat etmelerini sağlar, bu da onların dengeli ve uyumlu birer evcil hayvan olmalarına yardımcı olur.

Shih Tzu köpek ırkı ayrıca oldukça zeki ve öğrenmeye açık hayvanlardır. Bu özellikler, eğitim sürecini hem eğlenceli hem de ödüllendirici hale getirir. Ancak, Shih Tzu köpeklerin inatçı yönleri de olabilir, bu yüzden eğitimde sabır ve tutarlılık önemlidir. Kendine has kişilikleriyle, cesur ve koruyucu yönleri de ön plana çıkar; boyutlarına kıyasla büyük bir cesarete sahiptirler ve sevdiklerini koruma konusunda isteklidirler.

Shih Tzu (Şitsu) Köpek Fiziksel Görüntüsü Nasıldır?

Shih Tzu köpeklerinin fiziksel görünümü, onları diğer köpek ırklarından ayıran benzersiz özelliklerle doludur. Uzun, ipeksi tüyleri ve mağrur duruşlarıyla dikkat çekerler. Bu ırkın küçük, ancak sağlam bir yapıya sahiptir; ortalama olarak 20-28 cm boyunda ve 4-7,5 kg ağırlığında olurlar. Karakteristik yüz yapıları, büyük, koyu gözleri ve sarkan, tüylü kulakları ile dikkat çeker. Tüylerinin rengi ve deseni büyük bir çeşitlilik gösterir, siyah, beyaz, kahverengi, altın ve bunların kombinasyonları en yaygın olanlardır.

Bu eşsiz fiziksel özellikler, Shih Tzu köpek ırkı görsel olarak çekici kılar ve onlara özel bir zarafet katar. Tüylerinin bakımı ve uzunluğu, sahiplerinin tercihine bağlı olarak değişebilir; bazıları gösterişli bir görünüm için tüyleri uzun tutmayı tercih ederken, diğerleri bakımı kolaylaştırmak için kısa bir kesim seçer. Her durumda, bu ırkın fiziksel görünümü, onları hem gösteri alanında hem de ev ortamında popüler kılar.

Shih Tzu (Şitsu) Köpek Irkı Tüy Yapısı Nasıldır?

Shih Tzu köpeklerinin tüy yapısı, ırkın en çarpıcı özelliklerinden biridir. Uzun, ipeksi ve düz tüyleri, onlara özgü bir görünüm kazandırır. Tüylerinin kalitesi ve parlaklığı, sağlıklı bir diyet ve düzenli bakıma bağlıdır. Tüy renkleri ve desenleri, geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterir, bu da her bir Shih Tzu köpek cinsi benzersiz bir görünüme sahip olmasını sağlar. Tüylerinin bakımı, ırkın sağlığı ve refahı için önemli bir yere sahiptir; düzenli fırçalama, karışıklıkların ve matların önlenmesine yardımcı olur ve cildin sağlığını destekler.

Shih Tzu (Şitsu) Köpek Irkı Tüy Bakımı Nasıl Yapılır?

Shih Tzu köpek ırkı tüy bakımı, onların sağlıklı ve mutlu kalması için kritik öneme sahiptir. Tüylerinin ipeksi yapısını korumak için düzenli fırçalama ve profesyonel bakım gereklidir. Haftada birden fazla kez derinlemesine fırçalama, tüylerin düz ve parlak kalmasını sağlar. Hassas bölgelerin, özellikle göz çevresi ve patilerin temizliği, enfeksiyonları önlemek için önemlidir. Profesyonel bir pet kuaförü, tüy kesimi ve bakımı konusunda en iyi hizmeti sağlayabilir, bu da Shih Tzu köpek ırkı hem sağlıklı hem de estetik açıdan çekici görünmesine yardımcı olur.

Shih Tzu Köpek Hangi Genetik Hastalıklara Yatkındır?

Shih Tzu köpekleri genel olarak uzun ve mutlu bir yaşam sürme eğiliminde olsalar da, bazı genetik sağlık sorunlarına yatkınlıkları vardır. Özellikle göz problemleri, bu ırkta sıkça rastlanan bir sorundur, çünkü büyük ve öne çıkan göz yapıları, çeşitli enfeksiyonlara ve yaralanmalara daha açıktır. Ayrıca, Shih Tzu'lar solunum sistemi problemlerine, özellikle brakiyosefalik sendroma, yani kısa burunlu ve düz yüzlü köpeklerde görülen solunum güçlüklerine meyilli olabilirler. Kalça displazisi ve alerjiler de bu ırkta gözlemlenebilecek diğer sağlık meseleleridir. Erken teşhis ve düzenli veteriner ziyaretleri, bu sağlık sorunlarının yönetilmesinde önemli bir rol oynar. Sahipleri, evcil hayvanlarının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için gerekli tüm sağlık kontrollerini yaptırmalı ve önerilen aşı takvimine uymalıdırlar.

Shih Tzu Köpek Irkı Eğitimi

Shih Tzu köpekleri, onların küçük boyutlarına kıyasla büyük bir zeka ve öğrenme kapasitesine sahip olmalarıyla tanınır. Bu zekaları, onları eğitim sürecinde oldukça yetenekli kılar; ancak, aynı zamanda, bazı eğitim tekniklerine karşı bir miktar inatçı olabilirler. Pozitif pekiştirme metotları, bu köpeklerin eğitiminde en etkili yaklaşım olarak öne çıkar. Ödüller, sevgi gösterileri ve oyunlar, Shih Tzu köpekleri yeni beceriler öğrenmeye teşvik etmede kilit rol oynar. Bu eğitim süreci, onların sosyal becerilerini geliştirmelerine ve insanlarla olan bağlarını derinleştirmelerine olanak tanır, aynı zamanda mental ve fiziksel sağlıklarını korumalarına yardımcı olur.

Shih Tzu Temel Eğitim İlkeleri

Shih Tzu köpeklerinin eğitimi erken yaşta başladığında en verimli sonuçları verir. Temel komutlar, tuvalet eğitimi ve sosyalleşme, eğitimin ana unsurları arasındadır. Pozitif pekiştirme, ödüller ve oyunlar, onların öğrenme sürecini hem eğlenceli hem de etkili hale getirir. Bu köpeklerin güvenini kazanmak ve onlara güvenli bir eğitim ortamı sağlamak, sabır ve sevgiyle yaklaşım gerektirir. Bu temel ilkeler, Shih Tzu köpek ırkı eğitiminde sağlam bir temel oluşturur ve onların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimini destekler.

Shih Tzu İçin Önerilen Eğitim Yöntemleri

Tutarlılık ve pozitif pekiştirme, Shih Tzu köpeklerinin eğitiminde temel taşlardır. Tasma eğitimi, temel itaat eğitimi ve tuvalet eğitimi, bu sürecin önemli bileşenleridir. Oyun tabanlı öğrenme, öğrenme sürecini zenginleştirir ve köpeğin motivasyonunu artırır, böylece eğitim daha verimli hale gelir. Çeşitli ödüller, köpeğin ilgisini çekmek ve olumlu davranışları teşvik etmek için kullanılır. Bu yöntemler, Shih Tzu köpek ırkı eğitim sürecini keyifli ve etkili bir hale getirir.

Sık Karşılaşılan Eğitim Sorunları ve Çözümleri

Shih Tzu köpek ırkı, eğitim sürecinde bazen inatçı olabilir ve dikkatlerini dağıtabilirler. Bu sorunların üstesinden gelmek için, eğitim seanslarını kısa, ilgi çekici ve ödüllendirici tutmak önemlidir. Köpeğin dikkatini sürdürebilmek için çeşitlilik ve oyunlar kullanılmalıdır. Sabır, tutarlılık ve pozitif pekiştirme, bu tür eğitim zorluklarını aşmada kritik öneme sahiptir. Böyle bir yaklaşım, Shih Tzu köpek ırkı hem eğitim sürecinden hem de sonuçlarından keyif almasını sağlar.

Shih Tzu Köpek Irkı Ne Kadar Yaşar?

Shih Tzu köpek ırkının ortalama ömrü, sağlıklı bir yaşam tarzı ve düzenli veteriner bakımı ile 10 ila 16 yıl arasında değişebilir. Bu uzun ömür, onları ailelerine uzun yıllar boyunca sevgi ve neşe getiren bir arkadaş yapar. Sağlıklı bir diyet, düzenli fiziksel aktivite ve düzenli veteriner ziyaretleri, Shih Tzu köpek ırkının sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürmesine yardımcı olur. Önleyici sağlık önlemleri ve erken teşhis, yaşam süresini olumlu yönde etkileyebilecek faktörler arasındadır.

Shih Tzu Köpek Irkı Neler Yapmaktan Hoşlanır?

Shih Tzu köpekleri, enerjik, oyun sever ve zekalarını kullanmaktan hoşlanan canlılardır. Yürüyüşler, hafif fiziksel aktiviteler ve zeka oyunları, onların günlerini zenginleştirir. Bu aktiviteler, onların fiziksel ve mental sağlığını korurken aynı zamanda aile üyeleriyle olan bağlarını güçlendirir. Shih Tzu köpek ırkı ayrıca, sosyal etkileşimleri ve ailelerinin şirketini çok severler, bu da onları mükemmel aile köpekleri yapar.

Shih Tzu Köpek Irkının Günlük Yaşam Rutini Nasıldır?

Shih Tzu köpek ırkının günlük rutini, dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve bol miktarda sevgi ve ilgi içermelidir. Bu köpekler, rutinlerini sever ve günlük aktivitelerinin belirli saatlerde gerçekleşmesini tercih eder. Sağlıklı bir diyet, uygun uyku düzeni ve rahat bir yaşam alanı, onların genel refahını destekler. Shih Tzu köpek ırkı için günlük rutin, onların hem fiziksel hem de zihinsel ihtiyaçlarını karşılayan bir yapı sunmalıdır.

Shih Tzu Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Shih Tzu köpekleri, aileleriyle derin bağlar kurabilen sevgi dolu ve sadık hayvanlardır. Ancak, sahiplenmeden önce, bu ırkın bakımı ve ihtiyaçları hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Shih Tzu düşük ila orta düzeyde egzersiz gerektirir ve apartman yaşamı için uygun olabilir, ancak düzenli sosyal etkileşim ve mental uyarım gerektirir. Tüy bakımı ve sağlık kontrolleri için zaman ve kaynak ayrılmalıdır. Ayrıca, Shih Tzu köpek ırkı genetik olarak yatkın olduğu sağlık sorunları hakkında bilgi edinmek ve bu sorunların yönetimi için hazırlıklı olmak önemlidir.

Shih Tzu Köpek Irkı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Şitsu ne kadar büyür?

Shih Tzu köpekleri genellikle omuzdan yere kadar olan yükseklikleri 20-28 cm (8-11 inç) arasında değişir. Yetişkin bir Shih Tzu'nun ağırlığı ise genellikle 4-7,5 kg (9-16,5 lbs) aralığındadır, bu da onları küçük ırk köpekler kategorisine sokar.

Shih Tzu köpek çok havlar mı?

Shih Tzu köpekleri genellikle fazla havlayan bir ırk değildir. Ancak, yabancılara veya alışılmadık durumlara tepki olarak havlayabilirler. Eğitim ve sosyalleşme, gereksiz havlamayı kontrol altına almak için önemlidir.

Shih Tzu soğuğa dayanıklı mı?

Shih Tzu köpekleri, uzun tüyleri sayesinde hafif soğuk hava koşullarına dayanıklı olabilir. Ancak, çok soğuk hava koşullarında dışarıda uzun süre bırakılmamalıdırlar. Kış aylarında dışarı çıkarılırken, özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda, onları sıcak tutacak giysiler önerilir.

Shih Tzu evde beslenir mi?

Evet, Shih Tzu köpekleri evde beslenmek için mükemmeldir. Apartman dairelerinde bile rahat edebilen bu ırk, düşük ila orta derecede egzersiz ihtiyacı ile tanınır ve genellikle iç mekan yaşamına iyi uyum sağlar.

Shih Tzu ne kadar uyur?

Shih Tzu köpekleri, özellikle yavruyken, günde ortalama 12-14 saat uyuyabilirler. Yetişkin köpekler de, gün içinde birkaç kez kısa şekerlemeler yaparak benzer miktarda uyku alabilirler. Uyku ihtiyaçları, köpeğin yaşına, aktivite seviyesine ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Shih Tzu evde yalnız kalır mı?

Shih Tzu köpekleri, sahipleriyle vakit geçirmeyi severler ve uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Ancak, yavaş yavaş yalnız kalma sürelerine alıştırılarak ve uygun oyuncaklarla meşgul edilerek, birkaç saat yalnız bırakılabilecekleri bir rutine alıştırılabilirler.

Shih Tzu köpekleri kaç kilo olmalı?

Sağlıklı bir Shih Tzu'nun ağırlığı genellikle 4-7,5 kg (9-16,5 lbs) arasında değişir. Ağırlıkları, köpeğin boyutu, yaşam tarzı ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Veterineriniz, köpeğinizin ideal kilosunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Shih Tzu köpekleri ne kadar sık yıkanmalıdır?

Shih Tzu köpekleri, cilt ve tüy sağlığını korumak için ayda bir kez yıkanabilir. Ancak, çok sık yıkanmaları ciltlerinde kuruluğa ve tahrişe neden olabileceği için önerilmez. Yıkama sıklığı, köpeğin aktivite düzeyi ve tüylerinin durumuna göre ayarlanmalıdır.

  • Pets
  • Evine Düşkün

    Evcimen halleriyle varolan, yaşamlarında yerlerini benimseyenler

  • Pets
  • Korumacıdır

    Bulunduğu alanı sahiplenen, sevdiği insanlara karşı hassas olanlar

  • Pets
  • Oyuncak Sever

    Oynamaya bayılan, özel eşyalarıyla zaman geçirmekten keyif alanlar

  • Pets
  • Arkadaşlık Kurar

    Sosyalliği seven, uyumlu yapılarıyla dikkat çekerler

Rozet
cubes house

Irk Hakkında Uzman Analizi

Kibirli ve soylu bir ırk olan Shih-tzu, aktif bir ırk olmasının yanında tembellik yapmayı da çok sever. Tüyleri ne kadar uzarsa uzasın tüy dökmez. Shih-tzu’ların eğitiminde sabırlı ve kararlı davranılmalıdır.

Irk Hakkkında Uzman Analizi
Can Paksoy
Cloud Cloud
  • Shih Tzu (Şitsu) Cinsi

    Ev hayvanları ve çocuklarla iyi geçinirler. Havlama davranışını nadir gösterdiklerinden dolayı bekçi köpeği olmaya uygun değillerdir. Belirgin stop,çıkıntılı kafa tası belirgin özellikleridir. Alt köpek dişleri üst köpek dişlerinden daha uzundur ve ağız kısmı kısadır. Kuyruğu yüksek duruşlu olmalıdır; baş ve kuyruk orantısı vücuduna uygun olmalıdır.

  • Shih Tzu (Şitsu) Eğitimi

    Eğitimde devamlılık ve ısrar önemlidir. Evcilleştirme zor olabileceğinden dolayı sabır en önemli unsurlardan biridir. Hayatı boyunca tımar edileceğinden dolayı yavruyken bu yönde eğitim verilmelidir.

  • Shih Tzu (Şitsu) Bakımı

    Tüylerin bir birine dolaşmasını engellemek için düzenli tımar ister; her gün tüyler taranmalı ve ayda bir profesyonel ellerde tımar edilmelidir. Yüzün etrafındaki tüylerin göz önüne gelmemesi için bir kurdela yada toka kullanılmalıdır. Daha kısa tüylü olanlar ise daha az traşa ihtiyaç duyarlar. Özel göz damlası gözlerini temiz tutmak için kullanılması gerekebilir. Tırnaklar aydan aya kesilmeli, yemekten sonra yüzü silinmeli, ve kulakları düzenli temizlenmelidir. 11-14 yıl arası ömürleri vardır.

  • Shih Tzu (Şitsu) Karakter Yapısı

    Neşeli, sosyal, özgür ruhlu, akıllı bir köpek ırkıdır. Havlama davranışını nadir gösterirler. James Mumford bir dergide Shih Tzu ırkını 'ev kedisi olarak tanımlamıştır.

  • Shih Tzu (Şitsu) Tüy Yapısı

    Tüyleri insan saçının özelliklerini gösterir. İki katmanlıdır. Beyj, siyah, beyaz ve kırmızı gibi bir çok renkte olabilir. Pekingese türünden kafasının üzerindeki topuz yoluyla ayırt edilebilir. İnsanlar gibi düzenli ve azar azar tüy dökerler.

  • Shih Tzu (Şitsu) Egzersiz İhtiyacı

    Bahçede koşma ve günlük yürüyüşlerde mutlu olurlar. Vücut sıcaklıklarının düzenini sağlamada sıkıntı yaşadıklarından dolayı sıcak havada çok fazla dışarıda olmamaları gerekir. Apartman hayatına uygun oldukları bilinir.

  • Shih Tzu (Şitsu) Yaşam Ortamı

    Apartman hayatına uygundur.

  • Shih Tzu (Şitsu) Kökeni

    Shih Tzu yada Shih Tzu Kou ( Chinese Lion Dog- Çin Aslan Köpeği, yüzü çiçeğe benzediği için Chrysanthemum -krizantem- Dog olarak da bilinir) Çince'de Aslan Köpek anlamına gelir. ve Budizm'e göre anlamını bu şekilde temsil eder. Kökeni Tibet'e ve 1600'lü yıllara kadar dayanır. Bu ırkın şimdiki hali 1800'lerde Çin'de Çin İmparatoru Dowager Cixi tarafından Pekingese ve Lhasa Apso cinslerinin melezlenmesi ile elde edilmiştir. Shih Tzu Kraliyet Köpeği olarak ünlenmiş ancak İngiliz askerlerinin 1860 yılında Yasak Şehri istila etmesiyle sayıları düşüşe geçmiştir. Bu tür var olmaya devam etmiştir ancak Lhasa Apso cinsinden farklı olarak algılanmamıştır; 1934 yılında ise daha küçük ve kısa burunlu cinsin orjinal ismini almasıyla farklı bir tür olarak anılmaya başlanmıştır. Amerikan Kennel Kulübü tarafından tanınması ise 1969 yılında olmuş ve o günden sonra popularitesi giderek artmıştır. Shih Tzu ırkıyla yapılan mezellerin de popularitesi git gide artmıştır.

Shih Tzu (Şitsu) Karakter Özellikleri

Bu Irk Hakkında Merak Ettikleriniz

Shih Tzu köpek ırkı pek çok hayvan sever tarafından her zaman yoğun ilgi gören küçük köpek türleri arasında yer alan süs köpekleridir. Boyutu son derece küçük olan Shih Tzu köpek ırkı, boyuna oranla fazlasıyla dayanıklıdır. Pek çok insanın ilk gördüğü zaman dahi bir daha dönüp baktığı, aynı zamanda görünümüyle de oldukça ilgi gören bir ırktır. Shih Tzu ırkı, hem Türkiye'de hem de dünyada son derece popüler süs köpekleridir.

Shih Tzu köpeklerin ortalama yaşam süresi ise 11 ile 14 yıl arasında farklılık gösterebilir. Bu süre köpeğin sağlığına bakımına göre değişir. Bu ırka mensup yetişkin köpeklerin ortalama ağırlıkları 4 ile 7 kg arasında değişir. Yetişkin bir Shih Tzu ırkı köpeğin boyutları ise 20 ile 28 cm arasında yer alır. Shih Tzu köpeklerinin karakter özellikleri arasında şüphesiz en dikkat çeken tarafı cesur olmalarıdır. Bu köpekler, ufak boyutlarına rağmen son derece cesur davranışlar sergilerler. Çocuklarla da son derece iyi anlaşabilen Shih Tzu ırkı köpekleri, bu karakter özellikleri sayesinde çocuklu aileler tarafından da yoğun rağbet görür. 

Shih Tzu cinsi köpeklerin öne çıkan diğer özelliği maalesef bakımlarını biraz zorlaştırır. Bu özellik, Shih Tzu Irkı köpeklerin normalden fazla cesaretli olmalarıdır. Sonunu düşünmeden kolay şekilde başlarını belaya sokabilirler. Bu nedenle özellikle de dışarıda yürüyüş yaparken tasma kullanmamak, sahipleri zorlayabilir. Bu sebeple sahiplerinin komutlarına odaklı şekilde hareket edebilecekleri bir eğitimden geçirmeleri tavsiye edilir. Uuzn tüylü Shih Tzu köpeklerin bakımı kısa tüylülere göre biraz daha zordur. Uzun tüylerini hergün taramanız ve bakımını yapmanız önemlidir.

Shih Tzu ırkı ile ilgili bir başka önemli nokta ise bu köpekli cinsinin hem inatçı hem de hassas yapısıdır. Aslında zekası ve merak duygusu gelişmiş olan bu köpekler, her şeyi başarılı bir şekilde öğrenir. Kısacası bu ırkı, öğrenmeye son derece açıktır. Ancak inatçı yapıya sahip olduğu için eğitim sürecinde sabırlı olunmalıdır. Hem sevilerek hem de ödüllendirilerek eğitimlerini tamamlamak mümkündür.


Hem cesaretleri hem de enerjileri ile kendine hayran bırakan Shih Tzu ırkı köpekler, sahiplerine son derece bağlıdır. Bu bağlılıklarının yanı sıra minik boyutları ile de apartman yaşantısına kolayca ve rahat bir şekilde uyum sağlarlar. Zaten onlar kapalı ortam ısısına karşı oldukça duyarlı olduklarından dolayı ev dışında yaşamaya pek uygun canlılar değillerdir. Hem eğlenceli hem de neşeli yapıda olan bu köpekler, kısa süre içinde sahiplerinin kendilerini çok sevmelerini sağlayıp vazgeçilmezleri haline gelir. 

Shih Tzu ırkı köpekler, apartman dairelerinde yaşamak için son derece uygundur. Küçük boyutları ve hareketli yapıları pek çok açıdan avantajlıdır. Çünkü bu köpekler, öyle uzun yürüyüşlere gereksinim duymazlar. Bu köpek türü, genel olarak çocuklar ile de son derece iyi anlaşır. Fakat eğer onun hoşuna gitmeyecek bir davranış yapılırsa saldırganlık gösterebilir. Bu nedenle küçük çocuklarla bir araya gelmesi pek doğru olmaz. Aynı zamanda çocuklarla uzun süre baş başa bırakılmaması da gerekir. Bunun haricinde yabancılarla da gayet iyi anlaşan bir köpektir. Shih Tzu ırkı hem diğer köpeklerle hem de hayvanlarla son derece iyi anlaşır. Genel olarak huysuz yapıda olmadıklarından evcil şekilde beslenebilirler. 


Özellikle apartman yaşamında köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler için havlayan köpekler pek uygun olmaz. Aslında Shih Tzu köpek ırkı da havlayan bir türdür. Hatta çok havladığını dahi söylemek mümkündür. Havlamayı bir hayli seven bu köpekler, çevrelerinde meydana gelen en ufak harekete dahi havlayarak karşılık verirler. Kapı zili, gölge, yabancılar ya da görünmeyen sesler gibi pek çok şeye havlamaya yatkındır. 

Shih Tzu ırkı aynı zamanda sevmedikleri bir şey yapıldığı durumlarda da direkt olarak havlarlar. Yemek zamanlarında da maması hazırlanırken sahiplerinin ayak uçlarında sürekli havlayabilirler. Köpeklerde havlama sorunu ise genel olarak yavruluk dönemlerinde eğitim verildiği zaman önüne geçilebilecek bir durumdur. 


Shih Tzu ırkı köpekleri, yüksek kaliteye sahip olan hazır köpek maması ve veteriner kontrolünde verilmesi uygun görülen ev yemeklerini tüketebilir. Ancak yediği gıdaların onların günlük besin ihtiyaçlarını karşılaması büyük önem arz eder. Bununla beraber içeriğinde yeterli düzeyde mineral ve vitaminleri barındırması da son derece önemlidir. Ancak Shih Tzu ırkı köpekleri, küçük ırklar arasında yer aldığından ve oldukça aktif yapılarından dolayı kilo almaya yatkındırlar. Bu nedenle tükettikleri mamaların hem öğünlerine hem de porsiyonlarına dikkat edilmesi gerekir.

Shih Tzu ırkı köpeklere uygun yüksek kaliteye sahip kuru ya da yaş mama alınabilir. Köpeğin yaşına ve alerjen durumuna göre tercih yapmak son derece önemlidir. Gerekli görülen durumlarda ise veterinerlere köpeğin beslenmesi ve diyet durumu ile ilgili danışma yapılabilir. Shih Tzu ırkı köpeklerinin genel olarak günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için 1/2 ya da 1 ölçek yüksek kalitedeki kuru mama, iki öğün şeklinde vermek yeterlidir. Bu verilen miktar; köpeğin boy, kilo ve aktif egzersiz durumuna göre artıp azalabilir. Shih Tzu ırkı köpeklerinin gelişimleri ilk 10 ay içinde tamamlanır. 10 ayın sonunda yetişkin boyutuna geleceğinden dolayı beslenme düzenleri büyük önem arz eder. Bu nedenle küçük ırklara yönelik kaliteli besin ve mama tüketimi sağlanmalıdır. Aynı zamanda veteriner kontrolleri de aksatılmamalıdır.


Bir Shih Tzu köpeğinin günlük uyku oranı genel olarak onun yaş aralığına bağlıdır. Bu ırka mensup köpekler, genç ve canlı bir yavru halindeyken günde ortalama 14 saat uyur. Yetişkinlik dönemine ulaştığı zaman ise günde 12 saat civarı uyur. Altın yıllarına ulaştığı zaman da 20 saat kadar uyuyabilir.

Shih Tzu köpeklerinin düz yüzleri ve kısa burunları bulunur. Bu köpekler, burunlarından dolayı solunum problemlerine karşı da savunmasız halde olurlar. Shih Tzu ırkının ince burun delikleri ve uzun yumuşak damaklarından dolayı üst solunum yolu tıkanıklığı yaygın görülür. Horlama, üst hava yolu tıkanıklığı yaşandığını yaygın bir belirtisidir. Bu nedenle bu ırka mensup köpekler için sessiz uyuduklarını söylemek mümkün değildir. Pek çok Shih Tzu köpeği uyku apnesine yatkındır. Özellikle gürültülü şekilde horlama, çoğu zaman köpeklerde uyku apnesi olduğunu gösterir. 

Shih Tzu köpeğinin her zaman uygun dinlenme konusunda elverişli bir uyku ortamına sahip olmaları gerekir. Aslında pek çok Shih Tzu köpeği, sahipleriyle aynı yatakta uyumaktan fazlasıyla hoşlanırlar. Ancak böyle durumlarda yataktan aşağı atlamaktan ya da yuvarlanmaktan dolayı bazı yaralanmalar olabilir. Shih Tzu köpeğinin kendi yatağında uyumasına izin vermek, onun daha güvenli bir uyku süreci yaşamasına katkı sağlar. 


Isırma ve çiğneme sorunları, bu ırka mensup köpeklerin sık sık baş gösterdiği bir sorun halindedir. Ancak bu sorunun derhal ele alınması gerekir. Shih Tzu köpeğinin ısırma problemini engellemenin ilk adımı, bu davranışın nedenini tespit etmektir. Eğer Shih Tzu bir yavru ise, büyük ihtimalle öğrenme aşamasından dolayı ısırması vardır. Yavru Shih Tzu köpekleri, doğal bir şekilde hakimiyet oluşturmak adına birbirlerini çiğneyip ısırırlar. Eğer çiğneyecek başka köpek yoksa, bu yavru insan aile üyelerini çiğnemeyi tercih eder. Diş çıkarma dönemleri de yavruların ısırmasına neden olan ve çoğu hayvanda görülen bir durumdur.

Eğer Shih Tzu, yaşlı bir köpekken ısırmaya başlarsa, veteriner muayenesi yapılması gerekir. Çünkü yetişkin Shih Tzu köpeklerinde ısırma sorunu sık görülmez. Ancak herhangi bir davranışsal ya da fiziksel sorundan dolayı bu tip hareketler görmek mümkündür. Veteriner, ısırmanın Shih Tzu köpeğinin hissettiği acıya ya da farklı bir duruma karşılık olup olmadığını daha rahat belirler.


Tüm ev köpeklerinde olduğu gibi Shih Tzu için de tuvalet eğitimi büyük önem arz eder. Shih Tzu, küçük beden bir ırk olduğundan dolayı içeride tuvalet eğitimi alması gerekir. Sahiplerinin ise tuvalet eğitim süreci boyunca bu ırk köpeklere karşı disiplini elden bırakmamaları gerekir. Bunun için de sahibinin iyi bir lider olması önemlidir. Eğer sahibinin daha önce köpek yetiştirme deneyimi yoksa profesyonel köpek eğitimi firmalarından destek almaları daha doğru olur.

Tuvalet eğitimi, köpek ile sahibi arasında oluşan bağa zarar verebilir. Çünkü köpekler bu süreçte defalarca kez hata yapabilirler. Ancak köpeklerin içgüdüleri ile hareket ettiklerinin unutulmaması gerekir. Bu nedenle onların hatalarını büyük krizler haline getirmek yerine çözüme odaklı yaklaşmak daha doğru olur. 

Shih Tzu ırkı köpeklere içeride tuvalet eğitimi verirken, ilk etapta ev içerisinde bir bölgenin ya da odanın tam anlamıyla bu eğitim için ayrılması gerekir. Belirlenen bölgede de bütün zemini gazete kağıtları ile kaplamak önemlidir. Daha sonralarda iyi bir gözlemci halinde köpeğin tuvalet yapacağı zamanı beklemek gerekir. Köpek, tuvalet için harekete geçtiği zaman onu bu alana götürüp tuvaletini yapmasını beklemek lazımdır. Tuvaletini yaptığı zaman ise ona ödül maması verilebilir. Süreç, bu şekilde devam ettiği zaman ise köpek tuvalet alanına kendi gitmeye başlar. 


Shih Tzu ırkı köpekleri, suya karşı çok katı değillerdir. Ancak onları denize sokmak, birkaç açıdan riskli olabilir. Öncelikle Shih Tzu ırkı köpekleri, minik yapıya sahiptirler. Bu nedenle deniz içindeyken boğulma tehlikeleri söz konusu olabilir. Eğer Shih Tzu köpeğinin yüzme kabiliyetinin ne oranda olduğu biliniyorsa, sahibinin gözetiminde denize girebilir. 

Banyo ihtiyacı ise Shih Tzu köpeğinin kısa ve uzun tüylü olması durumuna göre değişiklik gösterir. Kısa tüylü köpeklerin 3 ile 4 haftada bir banyo yaptırılması gerekir. Aynı zamanda 6 ile 8 haftada bir de tıraş edilmesi önerilir. Fakat Shih Tzu köpeği, eğer uzun tüylü ise her hafta banyo yapması daha doğru olur. Aslında bu durum, tamamen köpeğin ne kadar kirlendiği ve ne zaman banyo yapmaya ihtiyaç duyduğuna bağlıdır. Bazı zamanlar da nemli bir bezle temizleyerek de bakımının desteklenmesi önemlidir. Banyo sırasında ise köpeğe uygun olan banyo ürünleri ile şampuanlar kullanılması gerekir.


Shih Tzu ırkı köpekler, hem uzun hem de yoğun tüylere sahiptir. Bu nedenle her gün düzenli bir şekilde tüylerin taranıp fırçalanmaya ihtiyaçları olur. Esnek dişleri bulunan ve kaliteli bir tel fırça kullanımı tavsiye edilir. Fırçanın köpeğin cildine ulaştığından da emin olmak önemlidir. Tüy dökülme problemini azaltmak, ciltte oluşan yağlanmaları eşit biçimde dağıtmak ve köpeğin bedenini temizlerken masaja duyduğu ihtiyacı karşılamak adına tarama işlemi yapılması gerekir. Göz üzerinde toplanan saç ve bıyıklar da her gün taranmalıdır. Bıyık, ağız ve göz çevresinin de nemli bir bezle düzenli bir şekilde temizlenmesi gerektiği unutulmamalıdır. Bu cinse mensup köpeklerde tüy bakımı oldukça önemlidir.

Shih Tzu köpeği, 1 yaşına girdiği zaman daha yoğun oranda tüy dökme durumu görülebilir. Köpeğin tüy dökme sonucunda neredeyse kürkünün değiştiğini dahi görmek mümkündür. Bu yoğun dökülme durumu ise yaklaşık 3 hafta kadar sürer. 1 yaşını tamamladıktan sonra ise tüy dökülmeleri azalır. Bu sayede bakımı da daha kolay hale gelir. Uzun tüyleri sahip olan Shih Tzu köpeklerinin yanı sıra kısa tüylü türleri de vardır. Köpeğin kısa ya da uzun tüylü olması ise tamamen sahibinin tercihine ve köpeği nasıl görmek istediğine bağlıdır.

Shih Tzu köpeğinin gözlerinin üstüne gelen saçları, göz ve çevresinde tahriş oluşmaması adına uygun şekilde tıraş edilebilir. Aynı zamanda topla abilir. Uzun Tüye sahip Shih Tzu köpeğinin kısa tüylü olması isteniyorsa tıraş işlemi noktasında köpek kuaförlerinden destek alınabilir. Köpeği düzenli olarak temizlemeyip bakımı yapılmadığı zaman tüylerinde dolaşma, matlaşma ve kirlenme durumları kaçınılmaz olur.


Shih Tzu ırkı köpeklerinin tarihçesi 17. yy dönemlerine kadar uzanır. Tibet'teki yasak şehir olarak kabul edilen Pekin'e getirilen bu ırkı, Tibetan Lhasa Apso adı verilen köpek ırkı ile yerli Pekingese ırkı köpeklerin çaprazlanmasının sonucunda elde edildiği bilinir.

Çin'de o dönemlerdeki İmparatorluk zamanında bu ırka mensup olan köpekler, son derece popülerlik kazanmıştır. Çin'den Avrupa'ya ticaretin baş gösterdiği zamanlarda dahi satılması ya da ülkenin dışına çıkarılması kesin bir şekilde yasaklanır. 1930 yılında ise İngiltere'ye ilk defa çift Shih Tzu köpeği getirilir. Günümüzde de son derece popüler bir show köpeği olarak kabul edilen Shih Tzu ırkı, İngiltere'de 1946 yılında tam anlamıyla ırk olarak tanınır. 1969 yılında ise AKC tarafından resmi kayıtlara geçer.


Shih Tzu ırkı, çok fazla ulumaz. Uluyan köpekler, birçok farklı nedenden dolayı ulumayı iletişim aracı halinde kullanabilir. Köpeklerin uluması kendi doğalarında yaptıkları bir seslendirme şeklidir. Özellikle bazı ırkların uluma seslerini sık çıkardığı bilinir. Köpekler anesteziden uyanınca ya da korktukları zaman uluma sesi çıkarabilirler. Shih Tzu köpeğinin uluduğu sırada sahibine ne anlatmak istediğini anlamaya çalışmak gerekir.


Erkek Shih Tzu köpeklerinin, kuyruktan karın kısmındaki çizginin yer aldığı bölgede ufak bir yumru görünür. Bu yumru, köpeğin erkek olduğunu gösterir. Dişi Shih Tzu köpeklerinde ise erkeklerin karnın tam ortasında yer alan yumru şeklindeki oluşum yoktur. Göbek bağı daha düşmemiş olan dişi yavrularda karnın orta kısımlarında sadece bu bağ görünür. Kuyruğun hemen altında ise anüs vardır. Anüsten karına doğru devam eden dikey bir çizgi şeklinde vulva adı verilen dişi dış genital organ görünür. Bu da köpeğin dişi olduğunu gösterir. 

Shih Tzu cinsi dişi köpeklerde eğer hastalık ya da farklı bir sorun yoksa ortalama olarak 7 ila 12 ay arasında ergenliğe ulaşırlar. Bu cins köpeklerin en sağlıklı çiftleşme yaşı ise 18 aylıkken ya da 3 defa kızgınlık dönemi geçirdikten sonradır.


Simple Dog Bulut

Irklar Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayın!

+90 533 407 63 63 yada

Bize Mail Gönderin
Elit Yavru

ELİT YAVRU 30. YILI

Referanslar

Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.