Belgian Malinois Irk Bilgileri

  • Irk Boyutu : Büyük Boy
  • Yükseklik : Erkek 61 - 66 cm
    Dişi 56 - 61 cm
  • Ağırlık : Erkek 24 - 29 Kg
    Dişi 23 - 38 Kg
  • Ortalama Yaşam : 12 - 15 yıl
BG 1
BG 1

Belgian Malinois Irkının Genel Özellikleri

Belçika kurdu tarihçesi incelendiğinde Bu köpek ırkının Belçika'ya ait yerli bir ırk olduğu görülür. Belçika'da, Belçika kurdu dışında 3 farklı yerli çoban köpeği türü bulunur. Bunlar Tervuren, Groenendael ve Laekenois’tir. Malinois ırkı olarak da bilinen bu köpek ırkı 19. yüzyılın son dönemlerinde Malines adlı şehrin yer aldığı bölgede geliştirilmiştir. Bu şehir günümüzde Mechelen ismiyle bilinir. 1891 senesine gelindiğinde Türkçesi Belçika Çoban Köpeği Kulübü olan Club du Chien de Berger Belge, kurulması ile çoban köpekleri incelemeye alındı. Hangisinin Belçika kurdu olarak kabul edilmesi gerektiği yönünde görüşler belirtildi. 

Köpek yetiştiricilerinin ve sahiplerinin Brüksel'de bir araya gelmesi sonucunda bu incelemeler başlatıldı. Yapılan çalışmaların ardından Belçika kurdu ırkına ait ana özelliklerin ne olduğu karara bağlandı. Alınan kararlar veteriner Adolphe Reul tarafından yapılan Açıklama ile duyuruldu. Bu açıklamada yer alan ve duyurulan kararlara göre Belçika kurdunun koyu kahverengi gözleri ve üçgen kulakları olması gerektiği ifade edildi. Ayrıca bu köpek ırkının orta boy olması gerekliydi belirtildi. Belçika kurdu için küp rengini uzunluğu ve dokusu gibi özelliklerin değişkenlik gösterebileceği bu açıklamada net bir şekilde belirtildi.

Belçika Kurdu Köklü Geçmişi

Belçika kurdunun köklü geçmişi araştırıldığında o dönemki Malines günümüzdeki Mechelen şehrinden ismini aldığı bilinir. Belçika çoban köpeği sınıfına giren 4 farklı tip bulunur. Bazı ülkeler tarafından bu 4 farklı tip tek bir tür olarak kabul edilse bile her türün kendine ayrı farklı özellikleri söz konusudur. Tervuren, Laekenois, Groenendael ve Malinois olarak bu türler belirtilmiştir. 

Malinois yani Belçika kurdu 1959 senesinde alınan karar ile Amerika Birleşik Devletleri'nde ayrı bir tür olarak kabul görmektedir. Günümüzde hala bu durum değişmemiştir. Belçika kurdu, hala ayrı bir tür olarak kabul edilir. Belçika kurdu aynı zamanda Alman çoban köpeği ile benzerlik gösterir. Bu iki köpek ırkının benzer özellikleri olduğu kadar bariz bir şekilde ayrılmalarını sağlayan özellikleri de bulunur. Belçika kurdunun bacakları Alman çoban köpeğine göre çok daha uzundur. Aynı zamanda Belçika kurdu Alman çoban köpeği ile karşılaştırıldığında daha iri kemikleri bulunan bir köpek türü olarak dikkat çeker. Belçika kurdu ana vatanı olan Belçika'da muhteşem bir sürü köpeği olarak kullanılır.

Belçika Kurdu Nasıl Ortaya Çıktı?

Belçika kurdunun nasıl ortaya çıktığı araştırıldığında bazı kaynaklar bu türe ait köklerin antik Mısır dönemine kadar dayandığını iddia eder. Fakat elde bulunan veriler incelendiğinde Belçika kurdu ve Belçika çoban köpekleri ile alakalı yazılı dokümanlarda 17. yüzyıl civarı bu köpek ırkının ortaya çıktığı zamanı gösterir. Alman çoban köpeği geliştiricisi olan Max von Stephanitz tarafından 1923 yılında yazılmış German Shepherd in Words and Pictures adlı eser incelendiğinde bu köpeklerin geçmiş dönemlerde de hayatlarına devam ettiği ifade edilir. 19. yüzyılın son döneminde Avrupa'daki milliyetçilik akımının yükselişe geçmesi köpek yetiştiricilerini de etkiler. Bu nedenle Avrupa'daki çok sayıda ülke tarafından kendi topraklarına özel köpek türü yetiştirme faaliyetleri başlar. 1830 yılında bağımsızlığını elde eden Belçika’da 1891 yılında The Club du Chien de Berger Belge adıyla kurulan kulüp sayesinde bu konuda çalışmalar yapılmaya başlandı.

Belçika Kurdu İlk Ne Olarak Kullanıldı?

Belçika kurdu ilk önceleri sürüleri gütme amacıyla kullanılmaya başlandı. Daha sonraki süreçlerde bu görevin yanı sıra birçok farklı önemli görev amacıyla da kullanıldı. Bu görevler açısından da oldukça başarılı bir ırk olan Belçika kurdu, bu sayede başarılı sonuçlar elde etti. Özellikle 1. Dünya Savaşı sırasında cepheler arasında mesaj iletme amaçlı kullanılan bu köpekler sayesinde birçok önemli bilgi kısa sürede diğer cephelere aktarıldı. Yine Birinci Dünya Savaşı'nda ekipman ve yük taşımanın yanı sıra ilk yardım gibi görevlerde de Belçika kurdu başarılı bir şekilde kullanıldı. 

Günümüz şartlarında ise bu özel köpek ırkı başta polis ve arama kurtarma ekipleri olmak üzere Özel Kuvvetler gibi alanlarda da kritik görevlerde bulunur. Bu köpek cinsine sahip olduğu koku algılama sayesinde narkotik maddeleri ve patlayıcıları bulmak mümkündür. Ayrıca insan arama kurtarma faaliyetlerinde ve şüpheli şahısları aramada aktif bir şekilde kullanılır. Amerika Birleşik Devletleri gibi çok sayıda ülke silahlı kuvvetler bünyesinde Belçika kurdu kullanır.

Belçika Kurdu Köpek Cinsi Nedir?

Çok yönlü karakteriyle fark yaratan Belçika kurdu çok akıllı ve cesur bir köpektir. İnsan partneriyle benzersiz ve derin bir bağ kurar. En iyi arkadaşınız olmaya aday olan Belçika Kurdu yetenekleriyle sizi şaşırtabilir. Bu açıdan da Belçika kurdu köpek cinsi nedir, bakımı nasıl yapılır soruları çok sık gündeme gelir. Dürüst, zarif, güçlü bir köpek olarak eğitimle muhteşem bir seviyeye gelebilir. Belçika’nın kuzeybatısında yer alan Malines şehri çevresinde ortaya çıkmıştır. Alman çoban köpeğine benzerlik gösteren Belçika kurdu size herkesten daha yakın olabilir.

Belçika Kurdu Türleri Nelerdir?

Belçika kurdunun sık tercih edilmesinden dolayı da Belçika kurdu türleri nelerdir sorusu sıklıkla gündeme gelir. Belçika kurdu köpek türü dört farklı kökenden gelir. Malionis, Groenendael, Laekenois, Tervuren solmak üzere dört tür Belçika kurdu vardır. Tüy renkleri ve uzunlukları açısından farklı olan türler temelde aynı özelliklere sahiptir. Karakter ve anatomik özellikleri aynıdır. Görünüm açısından farklılıklar gösterirler.

  • Malionis: Maskeli ve kahverengi gövdeli olan bu türün kısa siyah tüyleri vardır.

  • Groenendael: Siyah ya da kahverengi olabilen bu tür uzun ve düz tüylüdür.

  • Laekenois: Dalgalı ve uzun tüylü olan bu tür siyah maskeli ve kahverengi olur.

  • Tervuren: Açık kahverengi maun olmasının yanı sıra siyah maskeli uzun tüylü de olur.

Belçika Kurdu Renkleri

Belçika kurdu renkleri açısından kahverengi, kızıl ya da siyah olabilir. Yetenekleriyle öne çıkan Belçika kurtlarının maskeli, uzun tüylü, kısa tüylü çeşitleri vardır. Düz siyah renk ya da maskeli renklerde olabilen Belçika kurdu ırkı karakteristik özellikleri benzerdir. Fiziksel özellikler olarak ayrılsalar da türün tüm üyeleri kökenlerinden gelen karakteristik özellikleri taşır.

Belçika Kurdu Siyah

Belçika kurdu köpek cinsinin düz renkli, siyah olan türüdür. Düz ve uzun tüyleriyle kendine has bir çoban köpeğidir. Siyah Belçika kurdu çoban köpeği karakteristik özelliklerine sahiptir. İçgüdüsel olarak koyun gütmeye meyilli olan siyah Belçika çoban köpekleri sık egzersize ihtiyaç duyar. Egzersizini yaptığı sürece harika bir arkadaş olur. Tembellikten hiç hoşlanmaz. Çalışması gerekir. Belçika kurdu siyah tüyleri açısından göz alıcıdır yani çok güzel uzun tüyleri vardır.

Belçika Kurdu Beyaz

Belçika kurdu renkleri arasında beyaz renk bulunmaz. Belçika kurdu çeşitleri siyah, kahverengi ya da kızıl renkte olur. Maskeli ya da düz renkte Belçika kurtları vardır. Ancak beyaz renkte Belçika kurdu görmek mümkün değildir. Beyaz kurt köpeklerinin cinsi farklıdır.

Belçika Kurdu Fiyatları Neye Göre Değişir?

Belçika kurdu fiyatları neye göre değişir sorusunun standart yani tek bir cevabı yoktur. Çünkü Belçika kurdu fiyatları ırksal özelliklerine, orijinal ırk olup olmadığına, yetiştiği yere ve türüne göre değişir. Belçika kurdu tercih ederken ırksal köken ve orijinalliğe dikkat etmek gerekir. Irkın farklı türlerinde tüy yapısı ve rengi farklıdır. Uzun tüylü, maskeli, düz renk gibi farklı çeşitlerde cins seçenekleri vardır. Irkın özelliklerini yaşayabilmek için orijinal olması önemlidir. Belçika kurdu köpek cinsi insan partnerlerine çok bağlı, çok iyi arkadaştırlar. Fiyat değişiklikleri cinsin farklı türlerinde farklı olabilir. Temelde tüm türlerin karakteristik özellikleri benzerdir. Belçika kurdunun yetenlerini görebilmek için orijinal ırk olmasına dikkat etmelisiniz.

Belçika Kurdu Yavru Fiyatları Neye Göre Değişir?

Belçika kurdu sahiplenmek isteyenlerin ilk sordukları soruların başında Belçika kurdu yavru fiyatları neye göre değişir sorusu gelir. Belçika kurdu yavru fiyatları tür farklılığına, ırk kökenine, ırk özelliklerine, yetiştirilme yerine göre değişir. Yavru Belçika kurdu seçerken orijinal ırk olmasına dikkat edilirse ırkın tüm özelliklerinden yararlanmak mümkün olur. 

Belçika Kurdu Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Belçika kurdu bakımı nasıl yapılmalıdır sorusunun cevabı bu ırkın uzun ömürlü olması açısından dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Belçika kurdu bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken şey bu köpeklerin çoban köpeği olduğunu unutmamaktır. Nerde bakılırsa bakılsın sıkı bir korumaya ihtiyaç vardır. Çoban köpeği olduğu için yoldan geçen arabaların, insanların peşinden koşabilir. Eğitilebilir ve çok zeki köpekler olduğundan onları görevlendirmek gerekir. Çalışma köpekleridir. Kendilerine verilen görevleri yerine getirmek isterler. Uzun yürüyüşler ve egzersiz bu köpekler için çok önemlidir. Koyun gütme mirasının izlerini taşıyan Belçika çoban kurtlarının tüylerine tüy bakımları yapılmalıdır.

Belçika Kurdu Nasıl Beslenmelidir?

Yavru Belçika kurdu ve yetişkin Belçika kurdu arasında beslenmede farklar vardır. Bu bağlamda Belçika kurdu nasıl beslenmelidir sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz. Yavruların beslenme aralıkları daha sık ve fazlayken yetişkinler için daha az öğün yeterli olur. Köpeklerin ne kadar ve nasıl besleneceği yaşına, kilosuna, egzersiz durumuna, sağlık durumuna göre belirlenmelidir. Belçika kurtları kaliteli protein değeri yüksek kuru mama ile beslenmelidir. Proteini yeterli derecede almaları önemlidir. Beslenme kadar egzersiz de bu köpeklerde dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Belçika Kurdu Köpekler Kaç Saat Uyumalıdır?

Belçika kurdu köpek cinsi uyumayı pek sevmez. Bu kapsamda da Belçika kurdu köpekler kaç saat uyumalıdır sorusuna günde 10-12 saat cevabı verilebilir. Bu ırka mensup köpekler hareketlidir ve çalışmayı sever, günde 10-12 saat uyku onlar için yeterli olacaktır. Daha fazla uyuyan Belçika kurdu köpeklerin sağlık sorunları olabilir. Köpeğiniz olması gerekenden fazla uyuyorsa sağlık kontrollerini yaptırmalısınız. Yavru Belçika kurtları daha fazla uykuya ihtiyaç duyar.

Yavru Belçika Kurdu Nasıl Yıkanmalıdır?

Belçika kurdu yavru köpeklerin sık şekilde yıkanmasına gerek yoktur. Sık yıkanma ihtiyacı olmasa da yıkanmaları gerektiğinde dikkat edilmeli ve şefkatli yaklaşılmalıdır. Yavru Belçika kurdu nasıl yıkanmalıdır sorusunu ise şu şekilde cevaplayabiliriz. Banyo zamanına köpeğin alışması için bu zamanlarda ona ödül verilebilir. Yavru köpeğinizi yıkarken suyun sıcaklığına da dikkat etmelisiniz. Ne soğuk ne de çok sıcak su kullanmamalısınız. Köpeğin göz ve kulaklarına su kaçırmamalısınız.

Belçika Kurdu Köpekler Kaç Yaşında Tıraş Edilmelidir?

Belçika kurdu köpekler kaç yaşında tıraş edilmelidir sorusuna 5 aylıktan sonra tıraş edilebilir şeklinde cevap vermek doğru olacaktır. Tüylerine düzenli bakım yapmak önemlidir. Düzenli fırçalama ve tımar sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Beş aylığı geçen köpekler tıraş edilebilir. Ancak tıraşa ihtiyaç olup olmadığı veterinere danışılmalıdır.

Belçika Kurdu Fiziksel Özellikleri Nedir?

Belçika kurdu fiziksel özellikleri nedir sorusu safkan Belçika kurdu sahiplenme düşüncesi içerisinde olanların sıklıkla sorduğu bir sorudur. Belçika kurdu fiziksel özellikleri arasında zarif ve güçlü gövde yapısı dikkat çeker. Başlarını dik tutan bu cinse mensup köpekler, farklı tüy rengi ve yapılarına sahip olabilir. Uzun düz tüylü siyah çoban köpekleri oldukça popülerdir. Kahverengi kısa tüylü olanlar da dünya genelinde popüler olan köpeklerdir. Kaslı ve fit vücut yapılarıyla etkileyici görünürler.

Erkek Belçika Kurdu Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Belçika kurdu özellikleri dişi ve erkek köpekler arasında pek fark göstermese de erkek Belçika kurdu fiziksel özellikleri nelerdir sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz. Erkeklerin boyları biraz daha uzun olabilir. Gövde yapıları da biraz daha iri sayılır. Çevik ve güçlü vücut yapısı ilk bakışta dikkat çeker.

Dişi Belçika Kurdu Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Belçika kurdu fiziksel özellikleri dişilerde çok değişmez. Bu kapsamda dişi Belçika kurdu fiziksel özellikleri nelerdir sorusunu da şu şekilde cevaplayabiliriz. Dişilerin yapısı biraz daha küçük olabilir. Ancak kaslı vücut yapısı aynıdır. Dişi Belçika kurtlarının da farklı tüy yapılarında çeşitleri vardır.

Belçika Kurdu Karakter Özellikleri Nedir?

Belçika kurdu sahiplenmek istiyorsanız onun mükemmel bir aile dostu olduğunu bilmelisiniz. Ancak her köpek cinsinde olduğu gibi sahiplenme öncesinden Belçika kurdu karakter özellikleri nelerdir sorusunun yanıtını doğru şekilde alarak köpeklerin yaşayacağı ortamla uyuşup uyuşmadığına bakmalısınız. Belçika kurdu; uyanık, zeki, cesur ve kendini ailesine adayan bir köpektir. Çok iyi bir bekçi köpeği ve çoban köpeği olarak ırksal özelliklerini davranışlarında gösterir. Eğitilebilirlik seviyesi oldukça yüksektir. Komut almayı ve görev yapmayı sever. Hareketli bir köpek olarak sürekli çalışmak ister. Çoban köpeği mirası bu köpekleri yabancılara karşı güvensiz yapar. Tanıdığı insanlara karşı sevecen ve arkadaş canlısıdır.

Erkek Belçika Kurdu Karakter Özellikleri Nelerdir?

Satılık Belçika kurdu seçerken erkek ve dişiler arasında pek fark göremeyebilirsiniz. Ancak gene de erkek Belçika kurdu karakter özellikleri nelerdir sorusun yanıtı şu şekildedir. Bu köpeklerin en belirgin özelliği çoban köpeği özellikleridir. Erkek Belçika köpekleri her an ailesini korumaya ve görev almaya hazırdır.

Dişi Belçika Kurdu Karakter Özellikleri Nelerdir?

Belçika kurdu dişileri de erkekleri gibi çok iyi çobanlık ev bekçilik yapar. Erkeklerden çok farklı karakteristik özellikler göstermezler. Bu açıdan dişi Belçika kurdu karakter özellikleri nelerdir sorusunun kesin bir yanıtı yoktur. Bu ırka mensup köpeklerin cinsi ne olursa olsun dış dünyaya karşı temkinli ve koruyucudurlar.

Belçika Kurdu Köpekler Çok Tüy Döker mi?

Belçika kurdu köpekler çok tüy döker mi sorusu evinde bu cinsi besleyecek kişilerin ilk sorduğu soru olur. Bu cinse mensup köpekler yıl boyunca tüy dökerler. Belçika kurdu ırkının haftada 15-20 dakika fırçalanması gerekir. Tüy sorunu yaşamamak için tımar ve bakıma dikkat etmek gerekir.

Belçika Kurdu Cinsi Köpek Kaç Yıl Yaşar?

Belçika kurdu cinsi köpek kaç yıl yaşar sorusunun cevabı farklılık gösterebilir. Ancak Belçika kurdu köpek ırkının ortalama yaşam süresi için 10-16 yıldır diyebiliriz. Irkın özelliklerine göre doğru bakım görmesi uzun yaşamalarını sağlar.

Belçika Kurdu Ortalama Boy ve Kiloları Nedir?

Belçika kurdu ortalama boy ve kiloları nelerdir sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Belçika kurdunun erkekleri 24 ila 26 cm boylarda ve 65 ila 75 kg ağırlıkta olur. Dişi köpekler ise 22 ila 24 cm boylarında olurken  ağırlıkları ise 60 ila 70 kg civarındadır.

Belçika Kurdu Eğitimleri Nelerdir?

Belçika kurdu eğitimi kolay bir köpektir. Hem temel itaat hem de ileri seviye itaat eğitimi alabilirler. Yetenekli bir köpek olarak farklı şekillerde de eğitilebilir. Belçika kurdu eğitimleri nelerdir sorusunun yanıtı oldukça detaylıdır.

Yavru Belçika Kurdu Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Yavru Belçika kurdu eğitimi nasıl verilmelidir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz. Yavru Belçika kurdu eğitiminde tuvalet eğitimine, sosyalleşme eğitimine dikkat edilmelidir. İç ve dış mekan tuvalet eğitimleri yavruyken verilir.

Belçika Kurdu Oyun Eğitimi Nasıl Verilir?

Belçika kurdu oyun eğitimi nasıl verilir sorusu yanıtlamadan önce köpek eğitiminde oyunun önemini vurgulamak gerekir. Belçika kurdu türü köpekler çok yetenekli köpeklerdir. Oyunlarla çok şey öğrenebilirler. Özellikle frizbi oynamaya bayılırlar.

Belçika Kurdu İç Mekân Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Belçika kurdu iç mekân tuvalet eğitimi nasıl verilmelidir sorusunun yanıtı her cinset olduğu gibi çok önemlidir. Çünkü bu türe mensup köpeklerin eğitiminde tuvalet eğitimi önemli bir yer teşkil eder. İç mekanda sakin ve kalabalıktan uzak bir yerde tuvaletleri olmalıdır. Köpek tuvaletini doğru yere yaptığında ödüllendirilmelidir.

Belçika Kurdu Dış Mekân Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Belçika kurdu özellikleri arasında çobanlık öne çıkar. Bu açıdan Belçika kurdu dış mekân tuvalet eğitimi nasıl verilmelidir sorusu içinse bu cinse mensup köpeklerin dış mekan tuvalet eğitiminde kalabalık olmayan yerler tercih edilmelidir cevabı verilebilir.

Belçika Kurdu Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Belçika kurdu komut ve görev köpeğidir. Belçika kurdu temel itaat eğitimi nasıl verilmelidir sorusunun cevabı çok kolaydır. Ancak komut verirken iyi bir iletişim kurmak gerekir.

Belçika Kurdu İleri Düzey İtaat Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Belçika kurdu eğitimi kolay verilen bir köpek olarak temel itaat eğitiminden sonra ileri itaat eğitimi alabilir. Belçika Kurdu ileri düzey itaat eğitimi nasıl verilmelidir sorusunu yanıtlarken bu cinse mensup köpeklerin ileri itaat eğitimi sırasında bağ kurulmasının önemini vurgulamak gerekir.

Belçika Kurdu Hangi Cinslerin Birleşmesi ile Oluşmuştur?

Belçika kurdu hangi cinslerin birleşmesi ile oluşmuştur sorusuna bu Belçika kurdu cinsi köpekler çoban köpeği kökenlidir şeklinde yanıt verilebilir. Belçika kurdu türünün kurt cinsiyle ilgisi yoktur. Evcil çoban köpeği cinsidir.

Belçika Kurdu Çiftleştirme Nasıl Yapılmalıdır?

Belçika kurdu köpeklerde ırkın temel özellikleri ırkın farklı türlerinde de aynıdır. Bu açıdan da Belçika kurdu çiftleştirme nasıl yapılmalıdır sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz. Çoban köpeği kökenlerini taşıyan Belçika kurdunun tüy rengi ve tüy yapısına göre çiftleştirme özellikleri değişebilmektedir.

Belçika Kurdu Köpeklerde Hamilelik Süreci Nasıldır?

Belçika kurdu köpeklerde hamilelik süreci nasıldır sorusunu yanıtlamadan önce bu cinse mensup köpeklerin hamilelik sürecinde çobanlık özelliklerine dikkat edilmesine vurgu yapmak gerekir. Dişi Belçika kurtları hamileyken etraflarındaki uyaranlara karşı daha duyarlı olabilirler.

Belçika Kurdu Cinsi Köpeklerin Genetik Hastalıkları Nelerdir?

Belçika kurdu cinsi köpeklerin genetik hastalıkları nelerdir sorusu önem kazanır. Çünkü bu cinse mensup köpeklerde özellikle genetik hastalıklara dikkat edilmelidir. Bu cinse mensup köpeklerin genetik hastalıkları arasında özellikle kalça displazisi (orta veya daha iyi bir skorla), dirsek displazisi yanı sıra hipotiroidizm ve von Willebrand hastalığı sayılabilir.

Belçika Kurdu Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır?

Belçika kurdu köpeklere hangi aşılar yapılmalıdır sorusuna bu cinse mensup köpeklerde diğer köpek cinslerinde olduğu gibi köpekler için geçerli olan tüm aşıları yapılmalıdır şeklinde yanıt verebiliriz.

Belçika Kurdu Köpeklere Mikroçip Takılmalı mıdır?

Belçika kurdu köpeklere mikroçip takılmalı mıdır sorusuna yanıt kesin bir evettir. Çünkü köpeklere mikroçip takmak yasal zorunluluktur.

Belçika Kurdu Evde Yalnız Kalabilir mi?

Apartmanda bu cinsi beslemek isteyenlerin ilk sorusu Belçika kurdu evde yalnız kalabilir mi sorusudur. Belçika kurdu özellikleri arasında sürü köpeği olmaları ön plana çıktığından pek yalnız bırakılmamalıdır.

Kırma ve Safkan Belçika Kurdu Nasıl Anlaşılır?

Safkan Belçika kurdu sahiplenmek isteyenler sıklıkla kırma ve safkan Belçika kurdu nasıl anlaşılır sorusuna yanıt ararlar. Belçika kurdu fiziksel özelliklerinde güçlü kas yapısı fark edilir bir özelliktir. Safkan Belçika kurtları pek çekingen olmazlar.

Belçika Kurdu Kulakları Ne Zaman Dikleşir?

Yavru Belçika kurdu sahiplenen kişiler sıklıkla Belçika kurdu kulakları ne zaman dikleşir sorusunu sorar. Belçika kurdu türü köpekler 4 ila 7 aylıkken kulakları dikleşir.

Belçika Kurdu Yavrusu Ne Yer?

Her köpekte olduğu gibi beslenme bu cins içinde önemlidir. Bu açıdan da Belçika kurdu yavrusu ne yer sorusu önem kazanır. Yavru Belçika kurdu protein değeri yüksek kuru mama yiyebilir.



  • Pets
  • Eğitilebilir

    İtaat etmeyi seven, bu yönüyle hayatınızı kolaylaştırır

  • Pets
  • Korumacıdır

    Bulunduğu alanı sahiplenen, sevdiği insanlara karşı hassas olanlar

  • Pets
  • Oyuncak Sever

    Oynamaya bayılan, özel eşyalarıyla zaman geçirmekten keyif alanlar

  • Pets
  • Arkadaşlık Kurar

    Sosyalliği seven, uyumlu yapılarıyla dikkat çekerler

Rozet
cubes house

Irk Hakkında Uzman Analizi

Ciddi ve dikkatli bir yapısı bulunan Belgian Malinois ırkı mükemmel bir koruma ve bekçilik özelliğine sahiptir. Hareketli bir yapısı bulunduğu için yürüyüş yapmayı ve koşu oyunlarını sevmektedir.

Irk Hakkkında Uzman Analizi
Can Paksoy
Cloud Cloud
  • Belgian Malinois Cinsi

    Belçika Malinois enerjik, canlı ve çalışmaya isteklidir. Çevresindekilerin farkında ve zeki bir köpektir. Belçika Malinois ustasıyla sık sık iletişim kurmaya ve oyun oynamaya ihtiyaç duyar. Tek bir kişi ile çok güçlü bağ kurmaya meyilli olurlar. Belçika Malinois’in yavruluk dönemlerinde belirli nesnelere ve konumlara karşı fobileri olabilir, ancak genellikle yetişkin olunca bu fobileri kaybolur.

  • Belgian Malinois Eğitimi

    Belçika Malinois nazikçe ve kararlılıkla eğitilmelidir. Belçika Malinois sert tepkilere karşı çok zıt cevap verir; onlara vurmak ya da bağırmak yalnızca negatif sonuçlar doğuracaktır. Hediyelerle ödüllendirilen eğitim yöntemleri ile en iyi sonuçlar elde edilebilir. Belçika Malinois zihinsel dürtülere ihtiyaç duyar, o yüzden eğitimi çok fazla tekrarlı olmamalıdır. Bağlılık ve sporun baz alındığı eğitim (iz sürme ya da çeviklik eğitimleri gibi) çok faydalı olur ve Belçika Malinois’in tüm yeteneklerinin ortaya çıkmasına yardımcı olur.

  • Belgian Malinois Bakımı

    Belçika Malinois’in haftada iki defa fırçalanması ve taranması gerekir, tüy döktüğü zaman ise bu işlemler daha sık yapılmalıdır. Çok fazla fırçalanması ya da taranması astar kürküne zarar verebilir. Belçika Malinois ortalama 12-15 yıl yaşar. Diğer cinslerle benzer sağlık sorunları yaşar, ancak epileptik hastalığına karşı daha hassas olurlar.

  • Belgian Malinois Karakter Yapısı

    Belçika Malinois, diğer köpeklerle ve evcil hayvanlarla yaşayacak ise yavruluk dönemlerinden itibaren sosyalleştirilmelidir. Yabancılara karşı çekingendir, ancak çocuklarla iyi anlaşır. Çok fazla sosyalleşme ve aktivite yapma ihtiyacı duyduğu için fazla uygun zamanı olmayan kişiler için uygun değildir.

  • Belgian Malinois Tüy Yapısı

    Belçika Malinois’in kısa, kahverengi, gri ya da sarımsı kahverengi tonlarında kürkü vardır ve bazılarında siyah uçlu tüyler bulunur. Siyah maskesi ve kulakları vardır, alt kürkü ise daha açık tonda olur. Belçika Malinois çizgili olmaz (üzerinde değişik renklerde çizgiler olmaz). Belçika Malinois yılda bir ya da iki defa ağır şekilde tüy döker.

  • Belgian Malinois Egzersiz İhtiyacı

    Belçika Malinois uzun yürüyüş ya da bahçede oyun oynayarak yapacağı belirli egzersizler gibi her gün yeterli miktarda ev dışı egzersize ihtiyaç duyar. Belçika Malinois zihinsel dürtülerle olumlu sonuçlar ortaya koyar ve basit bir yakalama oyunundan dahi fazla çok çeşitli oyun ya da spor türlerinden keyif alır.

  • Belgian Malinois Yaşam Ortamı

    Yeterli egzersiz yaptırıldığı sürece apartman dairesinde yaşayabilir. Ev içinde orta derecede aktifi olan ırk, orta büyüklükte korumalı bahçesi olan bir evde daha mutlu olur. Bütün iklimlere adapte olabilir, ancak ılıman iklim koşullarına daha alışıktır. Ev dışında bakılabilir fakat sahibiyle yeterince vakit geçirmeli ve düzenli egzersizleri, fiziksel ve zihinsel aktiviteleri ihmal edilmemelidir.

  • Belgian Malinois Kökeni

    1891 yılında bağımsız olarak sınıflandırılan ve ‘Chien de Berger Belge’ olarak tanımlanan Belçikalı Shepherd ile yakından ilişkili dört cins vardır. Tamamı gütme ve koruma köpekleridir ve başlıca görünüşlerine göre ayırt edilirler: Malinois’in tüyleri kısadır, Leakenois’in (Amerikan Kennel Kulübü tarafından henüz tanınmamıştır) tel gibi tüyleri vardır, Groenendael’in (aynı zamanda ‘Belçikalı Shepherd’ olarak bilinir) uzun ve siyah tüyleri vardır ve Tervuren’in ise farklı renklerde uzun tüyleri vardır. Malinois, adını geldiği yer olan Belçika’nın Mechelen şehrinden almıştır. Belçika’daki en popüler köpek türüdür ve İsrail Savunma Güçleri tarafından da kullanılması dâhil olmak üzere dünyanın en popüler polis köpeği olmuştur. Amerika’da evcil hayvan olarak popülerliği artmaktadır, ancak çoğunlukla sporlarda ve görevlerde kullanılmaktadır.

Belgian Malinois Karakter Özellikleri

Bu Irk Hakkında Merak Ettikleriniz

Belçika kurdu; su geçirmeyen ve dayanıklı kürklerin yanı sıra kısa tüylere sahiptir. Bu yüzden çok fazla bakım istemez. Diğer köpek türlerine göre daha az miktarda tüy döker. Bu köpek cinsini orta sertliğe sahip fırçalarla haftada ortalama bir ya da iki kere lastik eldiven kullanarak fırçalamak yeterli gelir. Kürk özellikleri nedeniyle sürekli şekilde ya da sık sık tüy bakımı yapılmasına ihtiyacı yoktur. Genel olarak Belçika kurdu cinsi köpekler yıl içerisinde iki dönemde tüy döker. Bu dönemlerde normal tarama sıklığını geçici olarak arttırmak daha doğru olur.

Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerine denk gelen bu dönemlerde tüy döküm miktarı artar. Dolayısıyla bu dönemlerde normal süreçte kullanılan fırçadan daha ince bir seçenek tercih edilebilir. Normale göre aşırı tüy dökülmesi görülüyorsa tarama ve fırçalama işlemlerini günlük olarak yapmak mümkündür. Bu sayede dökülen tüylerin etrafa yayılmasını daha az seviyeye indirmek mümkün hale gelir. Yapılacak bu işlemler aynı zamanda yeni tüyleri çıkarmaya ve cilt yağlarının eşit dağılmasına katkıda bulunur.

Belçika kurdunun bakımı sırasında fazla yıkanmasına da gerek yoktur. Zaten alıştıktan sonra banyo düzeni de daha fazla oturur. Eğer Belçika kurdu cinsi köpekler, aşırı kirlenirse ya da çamur içerisinde kalırsa tüy ve deri sağlığını korumak amacıyla mümkün olan en kısa sürede yıkanmalıdır. Genel yapısı itibariyle kısa tip ama kalın tüy yapısına sahip olan bu cinse mensup köpeklerin hem kuyruk hem de boyun bölgelerindeki tüylerin daha fazla uzun olduğu görülür. Bu yüzden tüy kesme işlemi yapılırken Belçika kurdunun özellikle dışarıda gezdirilirken zarara uğramaması için buna uygun tüy kırpma işlemi yapılmalıdır.

Belçika kurdunun tırnak kesme işlemleri de uzama uzunluğuna bağlı bir şekilde ortalama 2 hafta ya da bir ayda bir yapılmalıdır. Eğer gereğinden fazla uzun tırnakları olursa Belçika kurdu ağrı hissedebilir. Bu durumda ise başta yürümede zorlanma olmak üzere çeşitli sorunlar görülebilir. Aynı zamanda kulakları dik ve açık olduğu için de hastalık bir kez kulak bakımı yapılmalıdır. Ağız ve diş sağlığını korumak adına bu cins köpeklerin dişleri haftada birkaç kez fırçalanmalıdır. Ayrıca bu durum, kesinlikle ihmal edilmemelidir.


Belçika kurdu cinsi köpekler apartmanda beslenir mi sorusu bu ırka merak duyan kişiler için son derece önemli bir konudur. Belçika kurtları, koruma ve bekçi köpeği özelliğine sahiptir. Bu nedenle bazı durumlarda insanlara karşı temkinli ve saldırgan tavırlar sergileyebilir. Bu yüzden yavru haldeyken sosyalleştirilmesi gerekir. Zeki bir köpek ırkı olmasına rağmen eğitimleri sırasında bazı sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden zor olmasa bile eğitimlerinin profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekir. Bu köpek ırkı için apartman daireleri ve evler uygun olmayabilir. Çünkü bu ırk sahip olduğu yüksek enerji ve egzersiz ihtiyacı yüzünden apartman dairelerinde rahat bir yaşam sürdüremeyebilir. Genel olarak bahçeli evler ve geniş arazisi bulunan çiftlikler için uygun bir köpek türüdür. Eldeki imkanlar dahilinde maksimum seviyede doğa ile iç içe tutulması gerekir.


Belçika kurdu beslenmesi sırasında ne tür yemlerin kullanılması gerektiği de sık sık araştırılan konulardan biridir. Veteriner tarafından onay verilmesi halinde evde hazırlanan yiyecekler tüketilebilir. Bunun dışında yüksek kaliteli hazır Belçika kurdu köpek mamaları da tercih edilebilir. Aşırı hareketli bir köpek cinsi olmasının nedeniyle kilo almaya pek yakın değillerdir. Düzgün beslenme, bu köpek cinsinin formda kalmasını ve sağlıklı olmasını sağlar. Bu yüzden beslenme sırasında düzenli bir planı hazırlamalıdır. Aynı zamanda yiyeceklerin kalite kontrolü de yapılmalıdır. Belçika kurdu beslenirken sahip olduğu yaş ve egzersiz miktarı da göz önünde bulundurularak sağlık durumuyla birlikte değerlendirilmelidir. Bu sayede sağlıklı bir beslenme süreci oluşturulabilir. Yüksek kalitedeki köpek mamalarını tüketerek bunu gerçekleştirirler. Bu yüzden bu cins köpekler için uygun olan mama ve yem türü tercih edilmelidir. Belçika kurdunun beslenmesi için 2 ya da 3 ölçek mama 2 öğüne ayrılarak verilmelidir. Köpeğin sahip olduğu yaş köpeğin boyu ve ihtiyaçları bu mama miktarını belirlemede son derece önemlidir.

Belçika kurdu, sürekli hareket halinde olan aktif ve yüksek tempolu bir yaşantıya sahiptir. Fazla uyumayı sevmeyen bu cins yine de enerjisini toplamak adına günde yaklaşık 10 ile 12 saatlik bir uykuya ihtiyaç duyar. Belçika kurduna sahip olan kişilerin uyku düzenini oturtması için iyi bir gözlemleme yapması ve gerektiğinde veterinerden destek alması gerekir.

Belçika kurdunun normal şartlarda saldırganlık içeren karakter özellikleri bulunmaz. Fakat özellikle kendini ve sahip olduğu aileyi korumak adına anında saldırı pozisyonuna geçer. Eğitimli bir Belçika kurdu gerekmediği zamanlarda içgüdüsünü kullanmaz. Aynı zamanda saldırganlık göstererek ısırmaz. Bunun meydana gelmesi için sahibinden saldırı komutunu alıp onaylanması gerekir.

Belçika kurdu da pek çok köpek ırkında olduğu gibi tuvalet eğitimine ihtiyaç duyar. Özellikle yavru köpeklerde yaşanan en büyük sorunlardan biri olan tuvalet eğitimi daha yavruluk döneminde verilmelidir. Bu durum, son derece önemlidir. Aynı zamanda bu durum daha sağlıklı bir birlikteliğe sahip olmasını sağlar. Belçika kurdu için tuvalet eğitimi içeride ve dışarıda verilen tuvalet eğitimi olmak üzere ikiye ayrılır. Ev içerisindeyken belirlenmiş bir alana gererek tuvalet kâğıdı üzerine tuvaletini yapması öğretilmelidir. Bunun dışında dışarıda tuvalet eğitimi için bu cinse mensup köpeklerin tuvalet ihtiyacını dışarıya çıkarıldığı zaman gidermesi öğretilir. Bu süreç devam ederken köpek evde tuvaletini tutması gerektiğinin farkına varır. Bazen kısa bazen uzun sürede bu durumu öğrenir.

Belçika kurtları, dünya genelinde çoban köpeği sınıfına giren en önemli 4 köpek türünden biridir. Bu köpek türünün son derece kuvvetli bir kas yapısı vardır. Aynı zamanda çevik olmalarıyla da bilinirler. Bu ırka ait köpeklerde tüy renklerinde farklılık görülebilir. Bu köpek cinsi, oldukça yumuşak ve kısa tüylere sahiptir. Haftalık bir kere fırçalanması yeterli olan bu köpek türü fazla ıslanmamalıdır. Bu yüzden denize girmesi pek uygun değildir. Bu köpek ırkının sık sık yıkaması halinde tüylerinin alt kısmında yer alan yağ tabakaları zarar görebilir. Bu yüzden Belçika kurdunun denize girmesi ne yazık ki pek mantıklı bir seçenek değildir.

Belçika kurdunun tüy dökme durumu araştırıldığı zaman kısa tüylerle kaplanmış bir kürkü olduğu görülür. Hem su geçirmeyen hem de katmanlı tüyler genel olarak siyah ve kahverengi tondadır. Yüz, kulak ve sırt kısımları çoğu zaman daha koyu renkte olur. Hem sıcak hem de soğuk hava şartlarından minimum seviyede etkilenirler. Son derece az tüy döken bir köpek cinsi olması nedeniyle tüy bakımında sahipleri için sorun teşkil etmezler. Tarakları ve fırçalarını kullanarak haftada iki kez tüyleri taramak yeterli olur. Diğer köpeklere göre az miktarda tüy dökmeleri nedeniyle alerjik kişiler için avantajlı olurlar. Tüy dökme gibi sorunlarla karşı karşıya kalınmaması adına tüy bakımının da dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.


Belçika kurdu 1800'lü yıllarda üretilen çoban köpeklerinden biridir. 4 farklı çoban köpeği arasında yer alan orta büyüklükte bir ırktır. Çoğu zaman neşeli ve hareketli bir karaktere sahip olan köpekler, hem siyah hem de açık kahve tonlarına sahiptir.

Köpekler, normal olmayan durumlarda ve tehlike hissettikleri zaman girdikleri stresli durumlar nedeniyle havlama refleksini gösterir. Bunun dışında da çeşitli farklı durumlar olduğu zaman uluma refleksi baş gösterebilir. Bu durum aslında yakınındakilere haber verme ya da diğer köpeklerle iletişim kurarak yardım istenmesi gibi durumlar nedeniyle de olabilir. Uluma durumunda köpeklerin müziği eşler gibi ahenkli bir şekilde sesler çıkardıkları da görülür. Bu durum Belçika kurtları söz konusu olduğunda da aynıdır. Belçika kurtları bunların dışında kendilerini yalnız hissettikleri zaman da ulumayı tercih ederler. Terk edilmiş hissine kapıldığı zaman sahiplerini yanında görmek için Belçika kurtlarının uludukları da sık sık rastlanılan bir durumdur. Bunun dışında çevrede yaşayan ya da oradan geçen köpeklerin uluma seslerine karşılık vermek için uludukları da görülen durumlar arasında yer alır. Eğer sahiplerinin yanında sebepsiz bir şekilde sürekli uluma duyuluyorsa bu durum; Belçika kurtlarında bir hastalık belirtisi de olabilir. Bu konuda mutlaka veterinere danışılması gerekir.

Belçika kurtlarında dişi ve erkek mi diye cinsiyet ayrımı yapmak özellikle yavrularda ilk 3 hafta son derece zor olur. Bu süreçte yavruların henüz cinsel organları belli olmadığı için yaklaşık 2 aylık bir süreci beklemek gerekebilir. Organlar kendini belli etmeye başladıktan sonra bazı yöntemleri tercih ederek köpeğin cinsiyetini anlamak mümkün hale gelir. Bu konuda dış görünüş sahiplere, köpeğin erkek ya da dişi olma durumunu belirtir. Erkekler dişilere göre son derece kaslı ve iri kemikli olur. Dişi köpekler ise erkek köpeklere göre daha fazla olgunlaşma gösterir. Aynı zamanda daha hassas yapıda olurlar.

Yetişkin köpeklerde ise bu durum çok daha kolay anlaşılır. Karın bölgesi ile kuyruk bölgesi arasında kalan kısımdaki çizgi hem penis hem de testisleri gösteriyorsa erkek olduğu anlaşılır. Eğer bunun tam tersi olarak bir açıklık yani vajinal bölge kesik şeklinde gözüküyorsa dişidir. Aynı zamanda davranışlarda köpeğin cinsiyetini belli eden faktörler arasında yer alır. Erkek köpekler, daha dominant olurken dişi köpekler daha itaatkâr olur. Ayrıca Belçika kurtlarında erkekler daha savruk ve dağınık hareket ederken dişilerde tam tersine düzenli bir hareket bulunur. Erkek köpekler dişilere göre çok daha hareketli olurken dişi Belçika kurtları daha sakin ve daha az hareket eder. Dişi Belçika kurtlarında aileye düşkünlük, doğurganlık özelliği ve hissiyatı nedeniyle daha fazladır. Erkek köpekler ise daha fazla gezer. Aynı zamanda daha az aileye bağlıdır. Bununla birlikte dişi Belçika kurtlarını eğitmek ve iletişim kurmak erkek Belçika kurtlarına göre daha kolaydır.


Simple Dog Bulut

Irklar Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayın!

+90 533 407 63 63 yada

Bize Mail Gönderin
Elit Yavru

ELİT YAVRU 30. YILI

Referanslar

Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.