Maltese Terrier Irk Bilgileri

  • Irk Boyutu : Oyuncak
  • Yükseklik : Erkek 21 – 25 cm
    Dişi 20 – 23 cm
  • Ağırlık : Erkek 3 – 4 Kg
    Dişi 3 – 4 Kg
  • Ortalama Yaşam : 15-18 yıl
BG 1
BG 1

Maltese Terrier Irkının Genel Özellikleri

Apartman daireleri için en çok tavsiye ettiğim Maltese Terrier ırkıdır. Boyutunun küçük olması tüy dökmeme özelliği, tuvaletini çok çabuk öğrenmesi onu bu noktaya getiren özellikleri. Tabi hepsi safkan olması halinde geçerli. Hayatında hiç köpek beslememiş ve yüksek sorumluluk altına girmek istemeyen aileler için bakılması en ideal ırktır.

Bundan 2000 yıl öncesine değin süren bir geçmiş kökene sahip olan ve bilinen en eski köpek ırklarından biri olan Maltese Terrier, Malta köpeği ve Bichon Maltaise isimleri ile de tanınır. İsminden de anlaşılacağı üzere bu köpek ırkının ataları, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Malta Adası’ndan gelir. Çok köklü ve uzun bir geçmişe sahip olan Maltese Terrier, dönemin ileri gelen düşünce insanlarından olan Aristo tarafından muazzam orantılı olarak sıfatlandırılmıştır. 

Malta Adası’nın o dönemlerde oldukça önemli bir stratejik konumu olduğundan ötürü Fenikeliler, Romalılar ve Araplar gibi milletlerce sıkça demir atılan yerlerden biriydi. Malta Adası bu gidiş geliş sebebi ile birçok etkileşim merkezinin odağı haline gelir. Bu gezilerin sonunda çeşitli yerlerden gelen soylu kadınların ilgisini küçük, tatlı ve uysal olan Maltese Terrier köpeği çeker. Maltese Terrier birçok Roma efsanesinde yerini alarak o dönemin ikonik sembollerinden biri haline gelir. Bu durumda Maltese Terrier’in dünya çapındaki tanınırlığını artıran gelişmelerden biri haline gelir.

Bu kucak köpeğinin tarihsel kökeni tam olarak saptanamasa da Spaniel ve Poddle cinslerinin çiftleştirilmesi ile ortaya çıktığı genel yaygın bir savdır. Buna ek olarak Maltese Terrier cinsi, Bolognese, Bichon Frise, Havanese gibi köpek ırklarının ilk örneklerindendir. Şu anki hali ile Maltese Terrier köpek ırkını ıslah eden toplum İngiliz toplumudur.

Maltese Terrier Köklü Geçmişi

Ortak ataları olan Spaniel ve Poddle ırklarının çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıktığı tasavvur edilen Maltese Terrier; antik dönemde yaşamış olan İsveç Spitz türü köpeklerin 2. kuşak örnekleri olarak da bilinir. 

Dönemin tarihçileri tarafından da sıklıkla araştırma konusu olan Maltese Terrier, Tibet Terrier ve Pomeranya köpek türlerinin melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı da iddia edilir. Maltese Terrier, beyaz renkteki tüyleri ile ipeksi bir dış görünüme sahiptir. Geçmiş süreçler itibari ile beyaz renk dışında başka renklerde de görülmüştür. Sadece renklerinde değil genel anatomik yapısında da birtakım değişimler görülen bu köpek ırkı bu değişimlere rağmen her dönemde önemini korumuştur. 

Fizyolojik olarak powderpuff adı verilen bir yapıya sahip olduğundan oyuncak köpek olarak da bilinir. 19. yüzyılın başlarında Amerika’ya getirilen bu kucak köpekleri çevrenin etkisi ile birtakım değişimler geçirir. Avrupa kıtasında da adından sıkça söz ettiren Maltese Terrier, Josephine Bonaparte, Elizabeth Quenn ve Marie Antoinette gibi isimler vasıtasıyla popülerliğini diğer kıtalara taşımıştır.

Maltese Terrier Nasıl Ortaya Çıktı?

Maltese Terrier köpek ırkı, 1800’lü yılların sonunda Amerika ile tanışır. Zaman içerisinde soylular ve aristoklar tarafından benimsenen Maltese Terrier ilerleyen süreçlerde Avrupa kıtasında da yayılım gösterir. Maltese Terrier, Amerikan Kennel Kulüp tarafından 1888 senesinde tanınır. Belçika merkezli bir uluslararası köpek kuruluşu olan FCI yani Uluslararası Sinoloji Federasyonu bu köpek türünün ismini Maltese olarak duyurur. Bunun nedeni Maltese isminin doğrudan Malta değil Malat isminden gelmesidir. Malat kelimesinin anlamı da liman olduğundan ötürü bu köpek ırkının ana kökeni Orta Akdeniz Bölgesi’nden gelir. 

Birçok uluslararası kuruluş tarafından tanınmasından ötürü büyük bir popülerliğe sahip. Her dönemde insanlar tarafından büyük bir ilgi görmeyi başarır. Kendisini Avrupa kıtasına taşımasından ötürü İskoçya Kraliçesi, Birleşik Krallık Kraliçesi, Napolyon Bonaparte’nin eşi Josephine Bonaparte gibi önemli şahıslarla adı yan yana anılır. 

Maltese Terrier İlk Ne Olarak Kullanıldı? 

Maltese Terrier olarak bilinen bu köpek ırkı antik Roma döneminde güç ve soyluluğun temsilcisi olarak görülür. Birçok edebi ve mimari sanat yapısına ilham vererek kendini bu alanda da gösterir. İnsanlar tarafından evcilleştirilen tarihteki ilk kucak köpeği unvanına sahiptir. Charles Darwin Maltese Terrier’in milattan önce 6000’li yıllarda ortaya çıktığını savunur. Hipoalerjonik bir yapıya sahip olduğundan ötürü insanlar üzerinde herhangi bir alerjik etkiye neden olmaz. Maltese Terrier köpek ırkı, kendi popülaritesini genişletmeden evvel bulunduğu coğrafyada kemirgen yapılı hayvanları avlamak amacı ile kullanılır. 

Bir inanışa göre de Maltese Terrier köpek ırklarının, Bichon Frise, Bolognese, Asya kıtasına özgün olan köpeklerin nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalınması sonucunda ortaya çıkarıldığına inanılır. Bu inanışa ek olarak Malta halkı döneminde insanların sağlığını geri kazanması adına yaptığı çalışmalar ile ünlüdür. Maltese Terrier köpek ırkının da Malta dolaylarında ortaya çıktığı savından ötürü bu köpeklerin hastaların sağlığına geri kavuşturacağına yönelik genel bir inanış vardı. 

Maltese Terrier Irkının Genel Özellikleri

Maltese Terrier, beyaz ipeksi tüyleri, sevimli görünümü ve enerjik karakteriyle dikkat çeker. Antik çağlardan beri insanların yanında olan bu ırk, hem mükemmel bir arkadaş hem de ailenin sevgi dolu bir üyesi olarak bilinir.

Maltese Terrier Irkının Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Maltese terrier ırkı minik bir cins olmasına rağmen enerjik bir yapısı vardır. Bu enerjisi fiziksel özellikleriyle de desteklenir.

Maltese Terrier Irkının Ortalama Kilosu Ne Kadardır?

Maltese terrier yetişkinlerinin ağırlığı genellikle 1,4 ile 4,5 kg arasında değişir. Özellikle yavruluk döneminde çok daha hafif olan bu ırk, erişkinliğe ulaştığında ideal kilosuna erişir.

Maltese Terrier Irkının Ortalama Boyu Ne Kadardır?

Maltese terrier ırkı ortalama omuz yüksekliği 20 ila 25 cm arasında değişir. Bu boyutta olan bir köpek, çoğu evde rahatça yaşayabilir. Kısa bacakları ve kompakt yapısı, onu diğer terrier cinslerinden ayıran bir özelliktir.

Terrier Köpek Cins Çeşitleri Nelerdir?

Terrier köpek cinsleri, enerjik yapısı ve kendine özgü fiziksel özellikleriyle bilinir.

Maltese Terrier

Beyaz, ipeksi tüylere sahip olan Maltese terrier, aile dostu bir köpektir. Minik yapısı, onu evde yaşamaya uygun kılar. Oyuncu ve sevgi dolu bir yapısı vardır.

Scottish Terrier

Kısa bacakları, uzun tüyleri ve belirgin sakalı ile tanınan Scottish Terrier, bağımsız bir karaktere sahiptir. Siyah, buğday rengi veya brindle renk seçenekleri vardır.

Airedale Terrier

Airedale Terrier, terrier cinslerinin en büyüğüdür. Zeki, enerjik ve sadık bir köpektir. Kıvırcık tüyleri ve atletik yapısı ile tanınır. Su kenarında oynamayı ve yüzmeyi çok sever.

Yorkshire Terrier

Küçük boyutu ve ipeksi tüyleri ile tanınan Yorkshire Terrier, özellikle şehirde yaşayanlar için ideal bir cinstir. Enerjik ve cesur bir karakteri vardır. Yavruluk döneminde özellikle çok daha hareketlidirler.

Border Terrier

Kısa bacakları, yuvarlak yüzü ve sıcak bir ifadesi olan Border Terrier, dost canlısı bir yapıya sahiptir. Genellikle kızıl ya da buğday rengi tüylere sahip olup, çocuklarla iyi anlaşır.

Bull Terrier

Oval bir kafası ve sivri bir burnu olan Bull Terrier, dayanıklı bir yapıya sahip bir terrier cinsidir. Cesur, sadık ve oyun oynamayı seven bir karaktere sahiptir.

Fox Terrier

Atletik yapısı ve keskin hatlarıyla tanınan Fox Terrier, iki farklı tüy tipiyle gelir: Düz ve kıvırcık. Her iki tür de enerjik, zeki ve bağımsızdır.

Boston Terrier

Küçük, sıkıca paketlenmiş bir yapıya sahip olan Boston Terrier, düzgün ve parlak tüyleriyle bilinir. Genellikle siyah-beyaz renk kombinasyonuna sahip olup, sevgi dolu ve enerjiktir.

Maltese Terrier Irkının Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bir Maltese Terrier sahibi olmanın getirdiği en büyük sorumluluklardan biri, bu minik dostumuzun bakımını düzgün bir şekilde yapabilmektir. Bu cins, genel bir bakım rutini gerektirir.

Maltese Terrier Irkının Tüy Bakımı

Maltese Terrier ırkı beyaz ve ipeksi tüyleri, düzenli bakım gerektirir. Haftada en az iki kez taranmalıdır, böylece tüylerde oluşabilecek düğümler engellenir. Ayda bir kez profesyonel bir tımar seansı da önerilir.

Maltese Terrier Irkının Tırnak Bakımı

Tırnakları hızla uzayan Maltese Terrier, düzenli tırnak kesimi gerektirir. Genellikle ayda bir kez kesilmesi önerilir. Kesimi evde yaparken dikkatli olunmalıdır ya da profesyonel bir yardım alınabilir.

Maltese Terrier Irkının Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Maltese Terrier ırkı aktif ve enerjik olmaları, doğru beslenmenin önemini artırır. Dikkatli bir beslenme planı, onların sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlar.

Maltese Terrier ırkı için özel olarak formüle edilmiş yüksek kaliteli köpek maması tercih edilmelidir. Günde iki kez olacak şekilde öğünler halinde verilmelidir. Yetişkin bir Maltese Terrier günde yaklaşık 1/4 ila 1/2 bardak arasında kuru mama tüketmelidir.

Maltese Terrier Irkının Egzersiz Rutini Nasıl Olmalıdır?

Her ne kadar küçük bir cins olsa da, Maltese Terrier enerjik ve oyun oynamayı seven bir köpektir. Günde en az 20-30 dakika süren kısa yürüyüşler ve ev içi oyunlar, onları mutlu ve sağlıklı tutar.

Maltese Terrier Irkının Sağlık Sorunları Nelerdir?

Maltese Terrier, genel olarak sağlıklı bir ırktır; ancak bazı genetik sağlık sorunlarına yatkın olabilirler.

Patellar luksasyon: Diz kapağının yerinden oynaması durumudur. Hafif vakalarda rahatsızlık verici olabilir, şiddetli durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.

Portosistemik karaciğer şantı: Karaciğerin normal olarak toksinleri filtrelemesini engelleyen bir durumdur. Cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.

Progresif retinal atrofi: Gözdeki retina tabakasının yavaşça incelmesi sonucu körlüğe yol açabilir.

Hipoglisemi: Kan şekerinin aniden düşmesi durumudur. Özellikle yavru köpeklerde dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

White Dog shaker sendromu: Bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkan ve titremelere yol açan bir durumdur.

Maltese Terrier Irkı Ne Kadar Süre Yaşar?

Maltese Terrier ırkı genellikle 12-15 yıl arası bir yaşam süresine sahiptir. Ancak bu süre, sağlık durumuna, beslenmeye ve genel bakıma bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

  • Pets
  • Eğitilebilir

    İtaat etmeyi seven, bu yönüyle hayatınızı kolaylaştırır

  • Pets
  • Evine Düşkün

    Evcimen halleriyle varolan, yaşamlarında yerlerini benimseyenler

  • Pets
  • Tüyleri Dökülmez

    Alerjik reaksiyona karşı duyarlı hipoalerjenik köpek dostlarımız

  • Pets
  • Oyuncak Sever

    Oynamaya bayılan, özel eşyalarıyla zaman geçirmekten keyif alanlar

  • Pets
  • Arkadaşlık Kurar

    Sosyalliği seven, uyumlu yapılarıyla dikkat çekerler

Rozet
cubes house

Irk Hakkında Uzman Analizi

Apartman daireleri için en çok tavsiye ettiğim iki cinsten birisidir. Boyutunun küçük olması, tüy dökmemesi, tuvaletini daha çabuk öğrenmesinden dolayı bu derece tavsiye etmekteyim. Hayatında ilk kez köpek besleyecek insanlar için ideal bir cinstir.

Irk Hakkkında Uzman Analizi
Can Paksoy
Cloud Cloud
  • Maltese Terrier Cinsi

    Maltese ırkı özellikle apartman daireleri gibi daha kısıtlı ortamlarda bakmak için ideal cinslerden bir tanesidir. Bu tabiki tüy dökülmemesinden, koku yapmamasından, insanlara olan düşkünlüğünden ve çok fazla enerjisinin olmamasından kaynaklıdır. Aile ve çocuklar ile iletişimi aynı zamanda çok güçlü bir cinstir. Ayrıca sahibi ile liderlik savaşına girmez özellikle çocuklu ortamlarda yanlışlıkla canı yansa bile diğer ırklar gibi refleksle tepki vermek yerine ortamı terk etmeyi tercih eder. Bu özelliğinden dolayı her ne yaşta olursa olsun ailemiz ve çocuklarımız için en güvenilir ırklardan bir tanesidir.

  • Maltese Terrier Eğitimi

    Maltese ırkının eğitiminde sert kelimeler yerine cesaret verici dil kullanılmalıdır. Eğitebilirlik durumunda da önde gelen ırklardan bir tanesidir. Özellikle evde yaşamını sürdüren cinslerde en çok düşündüren nokta olan tuvalet eğitiminde doğasında olan pede karşı yatkınlığından dolayı kolayca başarmaktadır. Bunu sağlamak için alan kısıtlaması yapmak yeterlidir.

  • Maltese Terrier Bakımı

    Tüy dökmedikleri için ölü tüyleri günlük yapılan taramalar ile giderilmelidir. Göz çevresindeki lekelerin oluşmaması için göz bakımına özen gösterilmelidir. Uzun telli taraklar ile taranması gerekir.

  • Maltese Terrier Karakter Yapısı

    Maltese öğrenmeye istekli ve arkadaş canlısıdır. Sahibiyle liderlik savaşına girmez. Özellikle bütün aileyi sahiplenen bir yapısı bulunmaktadır. Çocuklu ailelerde yanlışlıkla canı yansa bile tepki vermek yerine alanı terketmeyi tercih eder. Kucakta durmayı severler ve aşırı ilgi beklemezler.

  • Maltese Terrier Tüy Yapısı

    Uzun, beyaz ve ipeksi tüyleri vardır. Tüy dökmez ve koku yapmaz. Ayrıca tüye veya kokuya karşı alerjisi olan insanlar için ideal bir cinstir.

  • Maltese Terrier Egzersiz İhtiyacı

    Çok fazla egzersiz ihtiyaçları yoktur. Ev içerisinde oynadıkları oyunlar bile günlük hareket ihtiyacını karşılamaya yeterlidir.

  • Maltese Terrier Yaşam Ortamı

    Maltese apartman yaşantısına uygun küçük ırklardan bir tanesidir. Oda sıcaklığı ideal bir yaşam için yeterlidir.

  • Maltese Terrier Kökeni

    Maltese ( Bichon Maltaise olarak da bilinir) antik ticaret bölgesi olan Akdeniz Adası Malta'dan gelmiş dünyanın en eski türüdür. Bu tür ile ilgili yazılı ilk kanı M.Ö 3. yüzyıldan kalmadır. Yüzyıllardır farklı isimlerle bilinen bir türdür. Bunlar; Roman Ladies Dog, Maltese Lion Dog, Shock Dog, Spaniel Centle, Comforter Dog, Ye Ancient Dogge of Malta (Malta'nın antik köpeği) şeklinde sıralanabilir. Maltese ismi 20. yüzyılda verilmiştir. Bu türün kökeni bilinmiyor; ancak Tibet Terrier gibi Asya ve Pomeranya asıllı türlerden gelmiş olabilir. Asil görünüşlerinin fark edilmesinden önce kemirgenleri avlanmak amaçlı kullanılmış olabilirler. Küçük, beyaz Maltese Malta adalarında yüzyıllar boyunca izole edilmiş bir şekilde kalmıştır. Daha sonra Avrupa'ya ithal edilmiş ve Mary, Queen Elizabeth, Queen of Scotts, Josephine Bonaparte ve Marie Antoinette gibi üst sınıf insanları arasında populerlik kazanmıştır.Amerika'ya ilk defa 1870'de getirilmiş; Amerikan Kennel Kulübü tarafından 1888 yılında resmileştirilmiştir. Bu gün populer bir gösteri köpeğidir. Malta'nın Romalı yöneticisi M.S 1. yüzyılda Issa adında bir Maltese edinmiştir. Bu köpek şair Marcus Valerius Martialis tarafından ölümsüzleştirilmiştir: "Issa bir kuğunun öpücüğünden daha saf, Issa bir hizmetçi kızdan daha kibardır. Hindistan cevherlerinden daha kıymetlidir. Işık Issa'yı alıp götürecek ondan; Pablius bu yüzden çoktan resmini yaptırdı"

Maltese Terrier Karakter Özellikleri

Bu Irk Hakkında Merak Ettikleriniz

Her tür canlı gibi Maltese Terrier köpek ırkının da ne denli bakım gerektiren bir tür olduğu dışardan bakıldığı zaman anlaşılması zor olan durumlardan arasındadır. Maltese Terrier köpek ırkının bakımı, diğer çeşitli köpek ırklarına nazaran daha kolay ve basittir. Yapısal ve fizyolojik açıdan son derece küçük bir vücut anatomisine sahip olduklarından ötürü çoğu insan bu köpek ırkını hassas, alıngan ve sürekli bakıma muhtaç olarak düşünür. Küçük ve ufak bir vücut yapısına sahip olmasına karşın devasa bir iç dünyaları vardır. Genel kanının aksine sağlıklı bir görünüme ve dengeye sahip olan Maltese Terrierler, kronik rahatsızlık sorunu ile karşı karşıya değildir. Dirençli bir bünyeye sahip olduklarından ötürü, sağlık açısından da özel bakım şartlarına tabii değildir.

Beyaz ipeksi tüyleri ve küçük vücut yapılarına sahip olduklarından ötürü son derece tatlı, sevimli aynı zamanda sempatik bir görünümdedir. Genel karakteristik özellikleri de dış görünüşüne benzer bir yapıda olan Maltese Terrier ırkına mensup olan köpekler, diğer küçük yapılı türlerin aksine ev ortamında problem yaratmazlar. Uysal bir yapıya sahip olduklarından ötürü insanların sosyal ve özel hayatlarına kolay bir şekilde adapte olabilirler.

Son derece evcimen bir köpek türü olan Maltese Terrierler, ne çok aktif ne de çok pasif türdendir. Bu konuda Maltese Terrier köpek ırkını herhangi bir sınıflandırmaya sokmak yanlış olur. Bu cinsi, kendi ırk içerisinde düşünmek faydalı olur. Günlük hayattaki ev içi yaşantısındaki hareketler, etkinlikler ve aktiviteler Maltese Terrierler için gayet yeterlidir. Yine de her tür canlı gibi hem vücut sağlığı hem de psikolojik sağlığı açısından Maltese Terrierleri dışarda 30 dakika gezdirmek genel sağlığı açısından önemli olur.

Maltese Terrierlerin bakımları diğer köpek ırklarına ziyade daha kolay ele alınsa da bu türün tüyleri ya da saçları umulmadık derecelerde uzama gösterebilir. Bu durumu ele almak tamamen sahibine kalmış durumdadır. Çeşitli kesim yöntemleri ile Maltese Terrierler istenilen yapılara büründürülebilir. Köpek sahibi, bu konuda bir sıkıntı yaşaması durumunda bu alanda profesyonel hizmet veren kişilerden yardım isteyebilir. Çok uzun bir saç yapısına sahip olabilen Maltese Terrierlerin saçını bir toka vasıtası ile toplamak, köpeğin durumu adına yararlı olur.

Uzun zaman zarfları içerisinde evde yalnız bırakılması sonucu Maltese Terrierler evdeki eşyalara zarar verme eğiliminde olabilir. Evdeki eşyalara kemirme ya da yırtma yolu ile maddi zararlar verebilir. Bu durumu yaşamamak adına uzun zaman zarfları süresince kendi başlarına bırakılmaması tavsiye edilir. Bu durum sadece maddi zarara değil aynı zamanda köpeğin ruhsal ve psikolojik dengesine de zarar verir.

Kolay adaptasyon süreci olan Maltese Terrierler muazzam seviyelerde sevgi dolu bir türdür. Diğer hayvan türü olan kedilerle de son derece kolay bir şekilde iletişim kurabilen Maltese Terrier çok sevecen bir yapıya sahiptir.


Maltese Terrierler küçük bir beden yapısına sahiptir. Evde uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmayan ve uzun süreli yalnızlık sonucunda depresyon sürecine girebilir. Bu köpekler, çok da zaman almayan egzersizler sonucu bir apartman dairesinde son derece kolay bir şekilde bakılabilir. Bütün köpek ırkları gibi beslenme, bakım ya da ilgilenme seviyeleri yerine getirildiği vakit ev ortamında beslenmesi ve bakılması sahibi açısından zorluk yaşatmaz. Enerjik bir yapıya sahip olduklarından ötürü ilgilenilmesi gereken Maltese Terrierler dışarıda 30 dakikalık bir yürüyüş ile ev ortamına kolay bir şekilde adapte olabilir. Aynı zamanda bu evi kendi evi gibi benimser. Bu da apartman dairesinde yaşama sorununun önüne geçen başlıca etmenlerdendir. 

Uzun tüyleri ile sürekli bir bakım gerektirdiğinden ötürü ev temizliği açısından gerekli dokunuşlar ile sorun teşkil etmeyebilir. Maltese Terrierler, evde bakım ve beslenme şartları göz önüne alındığında ilk tercih edilen köpek ırklarından biridir. İçgüdüleri sayesinden güçlü bir sezgisel yapıya sahip olduklarından yaşadığı ortamı kolay bir şekilde çözümleyebilir.


Kendi yaşadığı sosyal alanına, ortamına ya da evine yeni bir dost arayan insanlar kendilerine ve yaşadığı ortama adapte olmasını istedikleri bir köpek istiyorlarsa Maltesse Terrier cinsi köpekleri seçmeleri son derece isabetli bir karar olur. Karakter yapısı açısından sahiplerine son derece düşkün olan Maltesse Terrierler ufak ve sevecen halleri ile dikkatlerin odağı haline gelir. Çocuklu yapıya sahip olan ailelerin de son derece sıklık ile tercih ettikleri Maltesse Terrierler çocuklar ile anlaşma noktasında pek iyi değillerdir. Birçok kişinin köpek sahiplenme konusundaki en büyük tereddüt ve korkularından biri de havlama durumudur.

Her köpek gibi Maltesse Terrierler de havlayabilir. Ama bu havlama durumu ev ortamında yaşamasının önünde bir engel değildir. Her cins gibi Maltesse Terrierl'er de kendilerini ifade etme biçimi olarak havlamayı kullanır. Bu durum onlar için bir konuşma ya da ihtiyaç gösterme yoludur. Yalnız kaldıklarında, uzun süreli kendi başlarına durduklarından ötürü sıkıldıklarında, acıktıklarında ya da korktuklarında bu duygularını havlama yolu ile göstermeleri normal bir durumdur. Bu istek ya da ihtiyaçları köpek sahibinin teşhis etmesi ve ona yönelik hareketlerde bulunması Maltesse Terrierlerin havlamasının önüne geçip sağlıklı bir sosyal yaşam sunar. Kendisi ile ilgilenen herkes ile kolay bir şekilde duygusal bir bağ kurabilen Maltesse Terrierler, enerjilerini bu yolla atacaklarından ötürü çok da fazla havlama durumu yaşamazlar.


Her köpek türü gibi Maltese Terrierler de kendi başlarına bırakılıp besin ihtiyaçlarını karşılamaları beklenemez. Yüksek kaliteli besin içeriklerine ve aynı zamanda besleyici niteliklerde ki hazır köpek mamaları ile beslenmesi gerekir. Hangi köpek mamasını tercih etmek konusunda bir veteriner hekime danışmak ve onların da uygun gördüğü çerçevede ev ortamında hazırlanmış besinler ile de beslenme işlemi sağlanabilir. Her türlü köpek cinsinin farklı anatomik ve fizyolojik özellikleri olduğundan ötürü mama cinsi, markası ya da verilen mama miktarı da değişkenlik gösterebilir. Kendi köpek türü arasında da Maltese Terrierler özelinde, köpeğin yaşına, sağlık durumuna, egzersiz durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bu anlatılan konular çerçevesinde bir değerlendirme yapılıp gerekirse bir veteriner hekim eşliğinde mama beslenme durumu ele alınabilir. 

Maltese Terrier cinsi köpekler için genel doğru mama katkısı; herhangi bir şekilde katkı maddesi bulunmayan ve hayvan bazlı et parçalarından oluşan besin karışımı olabilir. Hayvan bazlı et parçası olarak; tavuk eti, hindi eti, kuzu eti, tavşan ve balık eti emsal şeklinde verilebilir. Maltese Terrier beslenmesi için hazırlanan mamalarda asla tahıl ve tahıl bazlı bir ürün olmaması gerekir. Aksi takdirde çeşitli sağlık sorunları yaşayabilir. Maltese Terrierler için besin ve mama miktarı olarak da köpeğin fizyolojik durumu göz önüne alınmalıdır. Çeşitli köpek mama markaları sayesinde de Maltese Terrierlerin beslenmesi kolay bir şekilde yapılabilir. Maltese Terrier cinsi köpekler 9 aylık olana dek üç öğün şekilde mama verilmesi tavsiye edilir. Köpek için hazırlanan her mama hemen hemen elli beş kalori seviyelerinde olmalıdır.


Her canlı türü gibi köpeklerin de düzenli bir uyku sürecine ihtiyacı vardır. Durmadan uyumaları insanlar tarafından garip karşılansa da bu durum olağandır. Enerjik bir yapıya sahip olan Maltese Terrierler enerjilerini üstünden attıktan sonra uyuyabilirler. Maltese Terrierler, sıkıldıkları ya da uğraşı gösterecek aktiviteleri olmadığı anlarda da uykuya meyilli bir türdür.

Yavru durumda olan Maltese Terrierler bir gün içerisinde hemen hemen 18 ile 20 saat aralığında uyuma gösterebilirler. Yaş almaya ve büyüme durumuna bağlı olarak da uyku saatleri değişebilen Maltese Terrierler, yetişkin bir köpek olduklarında bir gün içerisinde 12 ile 14 saat aralığında uyuma gösterebilirler. Yeteri kadar uyuyamadıkları zaman huysuz ve aksi bir görünüme sahip olacaklarından ötürü normale göre çok daha fazla havlarlar. Uyuma alanı olarak da oda sıcaklığında bir yer olması Maltese Terrierlerin sağlığı ve uyku durumu açısından son derece önemli bir durumdur.


Maltese Terrierler de ısırma eylemi iki aşama olarak ele alınabilir. Yavru köpek dönemlerinde diş çıkması süreçlerinde kaşıntı olduğundan ötürü ısırma eylemi gösterebilirler. Oyun oynama isteği ve ilgi istemesi de yavru Maltese Terrierler de ısırma eylemine iten şeylerdendir. 

Yavru Maltese Terrierler, nereyi ne zaman ve nasıl ısıracaklarını bilmedikleri için sahiplerini de istemsizce ısırabilir. Bu konuda yavru iken bir eğitim verilmesi gerekir. Bu eğitim sonrasında gittikçe büyüyen ve gelişen Maltese Terrierler bu konudaki yeterli gelişime sahip olur. Her köpek türü gibi Maltese Terrierler de kendilerini tehlikede hissettikleri durumlarda ya da besinlerinin elinden alınması durumunda içgüdüsel olarak ısırma eylemine başvurabilir. Bu konuda Maltese Terrier köpeği iyi tanıyıp ona uygun davranıp, köpeğe gerekli eğitimler verilerek bu eylemin önüne rahatlıkla geçilebilir.



Evde beslenilen köpeklerin bakımı açısından en çok zorlayan durumların başında tuvalet ihtiyacı gelir. En önemli eğitim durumu olarak Maltese Terrierlerde de beslenme ve tuvalet eğitimi köpeğin yaşadığı sosyal alana adaptasyonunu hızlandırır. Bu hareket ile bu eğitimlerin verilmesi hem Maltese Terrierlerin hem de köpek sahibinin yaşantısı adına son derece önemlidir.

Maltese Terrierler daha yavru iken ya da yetişkin bir şekilde sahiplenilmesinin ardından yaşayacağı sosyal alana adımını atar atmaz bu eğitimleri vermek çok kritiktir. Gerekli adımlar ve aşamalar yerine getirildiği takdirde hem kolay hem de seri bir şekilde istenen sonuçlara ulaşılabilir. Tabii ki her eğitim süreci gibi tuvalet eğitimi süreci öncesinde de birtakım işlemlerde bulunulması gereklidir. Bu aşamalar; Maltese Terrierlerin yaşadıkları sosyal alanda kendi hallerine kaldıkları zaman içerisinde uyuyabilecekleri, mama ihtiyacını karşılayabilecekleri ve keyifli zaman geçirebilecekleri bir çevre oluşturma sürecidir.

Kendilerini güvende ve rahat hissedecekleri ortam bulmaları eğitim aşamasının verimli geçmesi adına son derece önemlidir. Tuvalet eğitimi esnasında ele alınacak bir diğer şey Maltese Terrierler için özel hazırlanmış olan petlerdir. Bu petler, tuvalet eğitimi esnasında oluşabilecek potansiyel kazaların önüne geçmek için idealdir. Aynı zamanda bu petler vasıtası ile köpeğe tuvalet eğitimini kazandırmak adına son derece önemlidir. Bu yol ile tuvalet ihtiyacı yaşandığında tuvaletlerini nereye yapacaklarını göstermeye yardımcı olur.

Son derece zeki köpeklerden olan Maltese Terrierler, bu eğitim ile birlikte içinde yaşadığı sosyal alana kolay bir şekilde uyum sağlayarak sahibi ile birlikte huzurlu bir hayat yaşar. Tuvalet eğitimi sadece tuvalet eğitimi olarak değil aynı zamanda Maltese Terrierler de bazı bilinçlerin oturmasına yardımcı olur.


Her köpek türü yüzebilir algısı son derece yanlıştır. Her köpek çeşitli saatlerce yüzmeyebilir. Bazı köpek türleri yüzmek istemez bazı köpek türleri ise yüzme eylemini gerçekleştiremez. Küçük bir beden yapısına sahip olan Maltese Terrierler zaman zaman yüzme konusunda çok da başarılı değillerdir. Küçük yapılı köpekler arasında yer alan Maltese Terrierler gerekli yüzme eğitimleri verilmesi durumunda yüzme eylemini gerçekleştirebilir. Suya alıştırılması ve gerekli kazanımların öğretilmesi Maltese Terrier cinsi köpeklerin yüzme eylemini gerçekleştirmesi adına önemli bir aşamadır. Bu durumlar ne kadar başarılı bir şekilde yerine getirilse de Maltese Terrierlerin yüzme işlemi kati suret ile takip edilmesi gerekir. Bu durum hem Maltese Terrierlerin beden sağlığı hem de olası boğulma durumunda ruh sağlığı açısından son derece önemlidir. Her koşulda, eğitim dahi verilirken çok dikkat edilmesi gerekir.


Her köpek türü gibi Maltese Terrierler de tüylü bir yapıya sahiptir. Uzun ve bembeyaz tüylere sahip olabilen Maltese Terrierlerin bakımı doğru bir şekilde ele alınmalıdır. Kendi haline bırakıldıkları zaman inanılmaz seviyelere kadar uzayabilen tüyleri sayesinde son derece tatlı görünüme sahip olurlar. Fakat bu tatlı görünümün doğru ve sağlıklı bir bakımı olmak zorundadır.

Maltese Terrierler genel fizyolojik ve anatomik yapısı itibari ile neredeyse hiç tüy dökmez. Bu da onların bakım aşamasını kolaylaştırır. En az tüy döken köpekler sınıfına dahil olan Maltese Terrierler bu yönü ile bir apartman dairesinde sağlı bir şekilde yaşamaya son derece müsaittir. Yalnızca Maltese Terrierler için yapılması gereken şey, uzun tüyleri düzenli ve doğru bir şekilde günde iki kere fırçalanması, taranmasıdır. Bu işlemler yapıldığı takdirde bu hususta herhangi bir sorun yaşanmaz.


Tarihteki bilinen en eski köpek türlerinden biri olan Maltese Terrier, Malta köpeği ve Bichon Maltaise isimleri ile de insanların karşısına çıkabilir. Kucak köpeği olarak da sıfat almış olan Maltese Terrierlerin tarihsel kökeni tam olarak saptanamasa da Spaniel ve Poddle cinslerinin bir hale getirilmesi ile birlikte ortaya çıktığı otoritelerce düşünülür. Bu anlatıya paralel olarak Maltese Terrier cinsi, Bolognese, Bichon Frise, Havanese gibi köpek türlerinin ilk emsallerindendir.

İçinde bulunduğumuz sene ve yüzyıl itibari ile Maltese Terrier köpek ırkını ıslah eden millet İngiliz milletidir. Diğer bir yaygın görüşe göre ise Maltese Terrier; antik zamanlarda yaşamış olan İsveç Spitz türü köpek cinsinin 2. kuşak atalarıdır. Anavatan olarak Malta çevresinde meydana gelen Maltese Terrierler bir diğer görüşe göre Orta Akdeniz çevrelerinde hayat bulmuştur. Bu konu ile alakalı kesin net bir bilgi yoktur.


Hemen her köpek türü havlamaya ve ulumaya yatkın davranışlar gösterir. Her köpekte bu durum çok yaygın görülmese de genel olarak görülebilen yaygın bir davranıştır. Bazı köpek türleri uluma eylemini rutin bir şekilde gösterirken bazı köpekler de süregelen bir zaman dilimi içerisinde uluma eylemini hayata geçirmez. Maltese Terrierler de çok sık uluyan köpek ırklarından biri değildir. Zaman zaman uluma hareketleri görülse de Maltese Terrierler adına aşina olunmayan bir durumdur.


Her köpek türü gibi Maltese Terrierlerinde cinsiyet ayrımı yapılması birtakım işlemler vasıtası ile belirlenir. Hemen hemen her köpek türünün ayrı bir cinsiyet anlaşılma durumu olsa da genel tespit durumları da vardır. 

Maltese Terrierler uzun tüylü bir fizyolojik yapıya sahip olduğundan ötürü diğer köpek türlerine nazaran cinsiyet tespit etme işlemi daha zordur. İlk öncelikle yapılması gereken şey köpeğin hareket içinde olmaması ve uysal durumda olmasıdır. Kuyruk bölümü kısmına gidilerek, alt taraflarda arka bacağın iç kısımlarında yer alan bölgeye bakılmasıdır. Bakılan bölgede görünen bir yer olarak üreme organı var ise köpek erkek cinsiyetindedir. Bu organ yapı görünmüyor ise muhtemelen dişi cinsiyetindedir. Tam olarak saptamak için ise bacak kısmının yarısında dört ya da altı adette bir göğüs yapısı görülüyor ise köpeğin cinsiyeti dişidir. Bu tespit esnasında en dikkat edilmesi gereken durum Maltese Terrierlerin huzurunu kaçırmak olur. Bu sebep ile cinsiyet tespiti yaparken son derece temkinli ve dikkatli olunmalıdır. Kesin ve rahat bir sonuç için veteriner hekime başvurulması da tavsiye edilir.


Simple Dog Bulut

Irklar Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayın!

+90 533 407 63 63 yada

Bize Mail Gönderin
Elit Yavru

ELİT YAVRU 30. YILI

Referanslar

Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.