Tibet Mastiff Irk Bilgileri

  • Irk Boyutu : Büyük Boy
  • Yükseklik : Erkek 60 - 66 cm
    Dişi 60 - 66 cm
  • Ağırlık : Erkek 55 – 72 Kg
    Dişi 47 – 67 Kg
  • Ortalama Yaşam : 13-15 yıl
BG 1
BG 1

Tibet Mastiff Irkının Genel Özellikleri

 

Tibet mastifi köpek cinsi, büyüklüğü ile oldukça dikkat çeken bir görünüme sahiptir. İri yapısı ve aslana benzeyen yelesi ile heybetli görünen Tibet mastifi, iriliğinin hakkını verecek derecede güçlüdür. Ancak fiziksel güçlü yapısının altında duygusal olarak aşırı hassas bir yapısı vardır. Bu yüzden kocaman cüsseli sevimli Tibet mastifi yalnız bırakıldığında depresyona girebilir. 

Tibet aslanı olarak da adlandırılan Tibet mastifi, içinde bulunduğu aileye bağlılığı ile tanınır. Zeki olduğu bilinen Tibet mastifini erken dönemde eğitmek önemlidir. Ne kadar erken sosyalleşirse kontrol etmesi de o kadar kolaylaşır. Doğuştan gelen bekçi içgüdüsüne sahip olduğu için bulunduğu bölgeyi canı pahasına korumayı göze alan Tibet mastifini daha yakından tanıyalım.  

Tibet Mastifi Irkının Genel Özellikleri

Tibet mastifi özellikleri dikkat çekicidir. Kocaman bir vücuda sahip olan Tibet mastifi, güçlü görünümünü vücudunun iriliğinden ve sert, kabarık tüylerinden alır. Omuz ve boyun bölgesindeki tüyler nedeniyle aslanı anımsatır. Yüz ifadesi genel olarak ciddi bir görünümdedir. Ancak bu ciddi yüz ifadesi ve bazen ürkütücü boyuta varan büyüklüğüne rağmen nazik ve sevimlidir. Bu cinse mensup köpeklerin kendinden emin bir duruşu vardır. Ayrıca koruyucu bir köpek olduğundan dolayı da yabancılara karşı mesafelidir. Özgür ruhlu Tibet mastifi, ailesine çok düşkündür. Planlı bir yürüyüşü vardır ve apartmanda yaşamaya uygun değildir. 

Heybetli görüntüsüne bakarak sadece koruma odaklı olduğu düşünülmesin. Tibet mastifi alıştığı kişilerle ve ailesiyle oyun oynamaya bayılır. Güçlü olmasına rağmen çok enerjik olmadıkları için çabuk yorulurlar ve diğer büyük ırk köpekler gibi uyumaya eğilimlidirler. 

Tibet Mastifi Irkı Nasıl Ortaya Çıktı?

Tibet mastifi ırkı, Çin kökenlidir. Ancak bu güçlü ve sevimli ırkın Asya’ya gelişi konusunda net bilgiler bulunmuyor. Tibet, Himalaya dağları ve Nepal’in bu ırkın anavatanı olduğu belirtilir. Tibet mastifinin insanların hayatındaki yeri bugünkü popülasyonların oluşmasında etkili olmuştur. Çin’de bulunan arkeolojik kalıntılarda bu devasa köpeklere rastlanır. 

Ayrıca Cengiz Han ve Hun Atilla ile Orta Asya’da seyahat ettikleri düşünülür. Büyük ve sevimli Tibet mastifinin ırk olarak kabul görmesi ve neslinin korunmasına dair çalışmalar yapılması, ırkın Avrupa ve Amerika’ya gelmesinden sonra gerçekleşmiştir. 

Tibet Mastifi Irkı İlk Ne Olarak Kullanıldı?

Güçlü ve heybetli görünüşü ile dikkatleri üzerinde toplayan ve günümüzde hemen hemen herkesin hayran olduğu Tibet mastifi ilk olarak çoban köpeği olarak kullanılmıştır. Himalaya dağlarında bulunan çobanların yanında yer alarak göçebe bir yaşama dahil olmaları bu ırkın yaygınlaşmasına yardımcı olmuştur. Tibet mastifi, çok başarılı bir çoban köpeğidir. Bir sürüyü leopardan bile koruyacak güce ve zekaya sahiptir. Ancak bunu başarabilmesi için çok iyi eğitilmiş olması gerekir. Diğer köpeklere göre eğitimi zor olsa da ıssız yerleri ve köy gibi yerleşim yerlerini korumak için en ideal köpek cinsidir. Çobanların yanı sıra manastırları ve Tibet Budist rahipleri de korudukları bilinir. 

Tibet Mastifi Türü Nedir? Genel Özellikleri Nedir?

Mastif, iri köpek grubudur. Güçlü anlamına gelen “masty” kelimesinden türetilmiştir. Mastif olarak adlandırılan birçok köpek ırkı vardır. Ortak bir atadan gelen bu köpek türü ilk olarak bekçi köpeği ve savaş köpeği olarak kullanılmıştır. Mastif grubunda olan Tibet mastifinin alt türleri yoktur. Mastif türü köpeklerin İngiltere’de ayılar ve boğalarla, Roma İmparatorluğu’nda diğer köpek türleri, kaplanlar, ayılar, aslanlar ve insanlarla dövüştürüldüğü bilinir. 

Son yıllarda Tibet mastifi aile köpeği ve gösteri köpeği olarak ön plana çıkmıştır. Nazik, sevecen, anlayışlı ve sabırlı tavırları ile dikkatleri üzerinde toplamayı başaran Tibet mastifi, cesur ve sadıktır. Ancak özgürlüğüne düşkün olduğu için her zaman sahibinden emir almayı beklemez. Fiziksel özellikleriyle soylu bir duruşa sahip olan Tibet mastifi her ortamda bütün ilgiyi kendi üzerinde toplamayı başarır. Tibet mastifi genel özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

 

  • Tibet mastifi, 50-80 kilograma kadar çıkabilir. Bu yüzden apartman hayatına uygun bir köpek türü değildir. Ancak dışarıda veya bahçede yaşamaya da uygun değildir. Gece bahçede bırakılırsa sık sık havlar. Ailesi ile yaşaması gerektiği için bahçesi olan geniş bir ev Tibet mastifi için ideal yaşam alanı olur. 

 

  • Çitlere tırmanma kabiliyeti yüksektir. Bu yüzden bahçe çitlerinin sağlam ve yüksek yapılması tavsiye edilir. 

 

  • Sabah ve akşam saatlerinde enerjisi daha yüksektir. Enerjisinin yüksek olduğu saatlerde egzersiz yaptırılması önemlidir. Egzersizleri eksik bırakılırsa havlamaya ve eşyaları parçalamaya başlayabilir. Bu saatlerde Tibet mastifinin egzersizlerine zaman ayıramayacak kişilerin bu cinse mensup köpekleri sahiplenmemesi önerilir. 

 

  • Tasmasız dolaştırılması uygun değildir. Sürekli olarak aynı lokasyonda dolaştırılırsa bölgeyi aşırı derecede sahiplenebilir. Bunu engellemek için farklı rotalarda dolaştırılması önerilir.
  •  Tibet mastifi yılın bir bölümünde tüy döker. Bunun dışında tüy dökümü az olduğu için haftalık fırçalama yapılması yeterlidir.

 

  • Çevresiyle uyum içerisinde yaşayabilmesi için yavruluk döneminden itibaren sosyalleştirilmesi önemlidir. Aksi halde çevresine karşı saldırgan tavırlar gösterebilir. Sosyalleştirildiğinde çevresindeki hayvanlar ve insanlar ile iyi geçinir. 

 

  • Aile içinde yaşanan tartışmalar Tibet mastifini üzer.

 

  • Sahibine eşlik etmeyi sever ancak yılışık bir tavır sergilemez.

 

  • Küçük çocuklarla arası iyi olsa da yetişkin bir mastifin küçük çocuklu aileye alınması uygun değildir. Çocuk çığlıklarını, ağlamalarını ve bağırışlarını tehdit olarak algılar. Küçük çocuğunuz varsa ve Tibet mastifi sahiplenmek istiyorsanız yavruluk döneminde sahiplenmeniz önerilir. Yavruluktan itibaren çocuklarla birlikte büyüdüğünde çocukları benimser ve sahiplenir.

 

Tibet Mastifi Türleri Nelerdir?

Tibet mastifi türü köpeklerin alt türü yoktur. Ancak mastif olarak adlandırılan Tibet mastifi dışındaki bazı köpek ırkları şu şekilde sıralanabilir:

 

  • Bullmastif

 

  • İngiliz mastifi

 

  • Cane Corso Bandog Roman mastifi

 

  • Dogo Alman mastifi

 

  • Dogo Argentino Arjantin mastifi

  • İspanyol mastifi El Perro de Presa Canario

 

  • Persian (İran) Mastiff (Sarabi)

 

  • Kore mastifi

 

  • Malaklı Anadolu Mastifi

 

  • Napoli mastifi

 

  • Saint Bernard İsviçre Mastifi

 

  • Tosa Inu Japon mastifi

 

Tibet Mastifi Renkleri

Tibet mastifi renkleri farklı kombinasyonlarda olabilir. Yaygın olarak görülen renkler, altın sarısı, siyah, mavi-gri, kahverengi ve taba rengidir. Genel olarak kürk rengi bakımından farklı renk ve renk kombinasyonları görülse de tüyleri düzdür. Dalgalı ve kıvırcık tüyler Tibet mastifinde görülmez. Tüylerinin yapısı serttir ve kabarık bir görünüme sahiptir. Tibet mastifinde ipeksi tüylerden söz etmek mümkün değildir. 

Kürkü çift katmanlıdır. Alt katmanda bulunan tüyler yüne benzer ve kalın yapılıdır. Üst katmanda bulunan tüyleri ise kalın, düz, kaba ve uzundur. Baş bölgesinde tüy yoğunluğu daha fazladır. Boyun bölgesinde bulunan gösterişli yelesi sayesinde aslana benzetilir. Tibet mastifinin kalın kürkü nemli ve sıcak havalara karşı toleranslı değildir. Yavruluk döneminde tüyleri daha yumuşak, kısa ve tek katmanlıdır.

Tibet Mastifi Fiyatları Neye Göre Değişir?

Tibet mastifi fiyatları, köpeğin yaşına, cinsiyetine, safkan olup olmadığına ve kürk rengine göre değişiklik gösterir. Bu cins köpekler dünyanın en pahalı köpekleri olmasıyla da ünlüdür. Geçmiş yıllarda 80 kiloluk Tibet mastifi Hong Dong isimli köpek Çin’de 2.4 milyon dolara satılmıştır. 

Tibet Mastifi Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? 

Tibet mastifi bakımı, diğer köpek türleri ile benzerlik gösterir. Çok az tüy döktüğü için haftada 2 veya 3 defa sert bir fırça yardımı ile tüyleri fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi kopmuş ve ölü tüylerden temizlenmesine yardımcı olur. Kuyruk, yele ve bacak bölgesinde bulunan tüyler karışmaya ve keçelenmeye müsaittir. Bu yüzden fırçalama işleminde bu bölgelere özen göstermek gerekir. Tibet mastifi çabuk kirlenmediği ve tüyleri kokmadığı için sadece ihtiyaç duyulduğunda yıkanmalıdır. Tüylerinin kesilmesi, kırpılması veya düzeltilmesi önerilmez.

Ağız ve diş sağlığını korumak için mümkünse dişleri her gün fırçalanmalıdır. Her gün fırçalama yapılamıyorsa haftada 2 veya 3 defa fırçalama yapılmasına özen göstermek faydalıdır. 

Tibet mastifinin pati bakımında, tam bir bakımdan söz edebilmek için tırnaklarını düzenli olarak kesmek gerekir. Kısa tırnaklar hem yürümesini kolaylaştırır hem de evdeki mobilyalara zarar vermesini engeller. Tırnakları kesilmezse kendi eşyalarına da zarar verebilir. Tibet mastifinin tırnakları ayda 1 veya 2 defa kesilebilir. 

Kulak kiri, enfeksiyon ve kızarıklık gibi rahatsızlıklara karşı Tibet mastifinin kulaklarını haftada bir defa kontrol etmek önemlidir. Kulak temizliğinde özel olarak üretilen temizleyiciler kullanılmalıdır. Kulakları temizlemek için kullanılan yumuşak bez veya pamuk ile sadece kulak kanalının dış kısmı silinmelidir. Kulak kanalının içerisine bez veya pamuk sokmak kulak kanalına zarar verebilir. 

Tibet Mastifi Nasıl Beslenmelidir?

Sevimli Tibet mastifini beslemek için önerilen günlük mama miktarı 4-6 bardak kuru mamadır. Mamanın kaliteli olması önemlidir. Çok büyük Tibet mastifi için bu miktar artırılabilir. Ancak mamanın tamamını bir öğünde vermek yerine iki öğüne bölmek faydalı olur. Mama yedikten sonra şişkinlik olmaması için öğün ile egzersiz arasında 1 saat boşluk bırakmaya özen göstermek gerekir. 

Tibet mastifinin kilo almasını engellemek için önerilen tüm miktar gün boyu mama kabında tutulmamalıdır. Sadece belirlenen öğün saatinde mama kabına mama eklemek yeterlidir. 

Tibet Mastifi Köpekler Kaç Saat Uyumalıdır?

Tibet mastifi köpekler, uyumak için konforlu bir alana ihtiyaç duymazlar. Gün içerisinde yaklaşık 12-14 saat uyurlar. Ancak uyku sırasında tetikte olmayı sürdürürler. Daha çok gündüz uyuyup gece uyanık kalırlar. Soğuk hava koşullarında çok rahat bir şekilde dışarıda uyuyabilirler. 

Yavru Tibet Mastifi Nasıl Yıkanmalıdır?

Tibet mastifi yavru, yavaş olgunlaşır. Dişi mastif, fiziksel olarak 2-3 yıl içerisinde erkek mastif ise en az 4 yıl içerisinde gelişir. Bu süreçte yavru mastifi sık sık yıkamaya veya bir yıkama düzeni oluşturmaya gerek yoktur. Çünkü mastiflerin tüyleri koku yapmaz. Yıkama işlemi sadece belirgin bir şekilde kirlendiği zaman yapılmalıdır. 

Tibet Mastifi Köpekler Kaç Yaşında Tıraş Edilmelidir?

Tibet mastifi köpeklerin ırk standartlarına göre tüylerinin tıraş edilmesi söz konusu değildir. Bu yüzden tüylerini kırpmak ya da düzeltmek yerine tüy bakımı yapmak faydalı olur. 

Tibet Mastifi Fiziksel Özellikleri Nedir?

Tibet mastifi fiziksel özellikleri ile dikkat çeken bir köpektir. Vücudu kalın kemikli, sağlam ve kare şeklindedir. Boyun yapısı kaslı ve gerdanı kemerlidir. Sırt yapısı düz ve bedeni kıvrak olan mastiflerin vücudu genel olarak orantılıdır. Kafası, vücudu ile orantılı bir büyüklüktedir. Tüylerinin yoğunluğu kafa bölgesinde daha fazladır. Dişleri, makas, ters makas veya düz ısırık şeklinde kapanır. Kulakları, baş bölgesinin iki tarafında V şeklinde, sarkık ve öne doğru konumlanmıştır. Gözleri, iri ve badem şeklindedir. Birbirinden uzak şekilde konumlanan gözleri koyu kahverengidir. 

Bu cinse mensup köpeklerin ön bacakları yere düz basar. Arka bacakları hafif paraleldir. Bu sayede rahat koşarlar. Geniş, yuvarlak ve yayvan ayakları vardır. Bu ayak yapısı karda batmadan yürümelerini sağlar. Kıvrık kuyrukları oldukça tüylüdür. Tüyleri çift katmandan oluşur. Alt katmanda bulunan tüyler kalın ve yumuşaktır. Üst katmanda bulunan tüyler uzun, kalın, kaba ve düzdür. Uzun ve kabarık tüyleri genellikle yüzünü kapatır. Boyun bölgesindeki yoğun tüylerden oluşan yelesi çok gösterişlidir. Yoğun ve kabarık tüyleri genellikle taba rengi, kahverengi, siyah, mavi-gri ve altın sarısı rengindedir. Farklı renk kombinasyonları da görülebilir.

Erkek Tibet Mastifi Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Erkek Tibet mastifinin gerdanı dişi Tibet mastifine göre daha belirgindir. Tibet mastifi fiziksel özelliklerinin tümü erkek mastiflerde görülür. Erkek Tibet mastifleri 80 kiloya kadar çıkabilir. Uzunluğu 90 santime kadar çıkan erkek Tibet mastifinin bakım zorluk derecesi, orta ve zor seviyededir. 

Dişi Tibet Mastifi Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Dişi Tibet mastifinin gerdanı erkek Tibet mastifin gerdanı kadar belirgin değildir. Bunun dışında bu cinse mensup köpeklerin özelliklerinin tamamı dişi Tibet mastifinde görülür. Dişi Tibet mastifi 60 kiloya kadar çıkabilir. Uzunluğu 80 santime kadar çıkan dişi Tibet mastifinin bakım zorluk derecesi, orta ve zor seviyededir. 

Tibet Mastifi Karakter Özellikleri Nedir?

Tibet mastifi köpek türü, karakter bakımından da çok sevilir. Koruma içgüdüsü yüksek, ailesiyle vakit geçirmeyi seven ve ailedeki tartışmalardan etkilenen karakter yapısı Tibet mastifini özel kılar. Batıda yaşayan Tibet mastifleri daha sakin yapıdadır. Doğu ülkelerinde yaşayan Tibet mastiflerinin daha agresif olduğu gözlemlenmiştir. 

Yalnız kalmaktan çok sıkılan bu cinse mensup köpekleri, uzun süre yalnız bırakmamak faydalı olur. Tanıdığı kişilere ve ailesine karşı arkadaş canlısı tavırlar gösterir. Ancak yabancılara karşı mesafeli bir duruş sergiler. Erken yaşlardan itibaren eğitim almaya açıktır. 

Erkek Tibet Mastifi Karakter Özellikleri Nelerdir?

Erkek Tibet mastifi, karakter özellikleri bakımından farklı özelliklere sahip değildir. Genel Tibet mastifi karakter özelliklerinin tamamı erkek köpeklerde bulunur. Fazla yalnız bırakıldıkları zaman havlama eğilimi gösterirler. Sosyalleşip yakın çevreleri ile uyumlu davranışlar sergilemeleri için erken yaşlarda eğitilmeleri önemlidir. Çocuklu aileler Tibet mastifi sahiplenmeyi planlıyorsa yavru Tibet mastifi sahiplenmeleri önerilir.   

Dişi Tibet Mastifi Karakter Özellikleri Nelerdir?

Dişi Tibet mastifi, bu cinse mensup köpeklerin genel karakter özelliklerinin tamamına sahiptir. Apartman hayatına uygun olmadıkları için geniş bahçeli evde ancak ailenin yanında bakılması önemlidir. Dışarıda bakılması ve uzun süre bahçede yalnız bırakılması koruma içgüdüsünü harekete geçirebilir. Çocuklarla iyi anlaşır. Yalnız çocuklarla birlikte büyütülmesi önemlidir. Yetişkin bir Tibet mastifinin küçük çocuklu aile tarafından sahiplenilmesi sorun yaratabilir. 

Tibet Mastifi Köpekler Çok Tüy Döker mi?

Tibet mastifi köpeklerin sık ve uzun tüyleri vardır. Ancak tüyleri yılın belirli döneminde dökülür. Tüy dökme oranı oldukça düşük olan bu cins köpeklerin tüyleri sık sık fırçalanırsa tüy dökme problemi çok daha az yaşanır.  

Tibet Mastifi Cinsi Köpek Kaç Yıl Yaşar?

Dev cüssesine rağmen çok sevimli bir görünüme sahip olan bu cinse mensup köpekler, iyi bakılması durumunda ortalama 13-15 yıl yaşayabilir. Fiziksel ve duygusal ihtiyaçları giderildiğinde Tibet mastifi çok mutlu olur. Bu yüzden Tibet mastifinin bakımına zaman ayırmak önemlidir. Zaman ayırma konusunda sorun yaşayan kişilerin bu cins köpekleri sahiplenmemesi önerilir. 

Tibet Mastifi Ortalama Boy ve Kiloları Nedir? 

Tibet mastifi köpeklerde erkekler genel olarak 55-80 kilo arası, dişiler 50-60 kilo arası olur. Tibet mastiflerinin boyu 70-90 santim ve üzeri olur. Erkek mastiflerin boyları dişilere göre daha uzundur.  

Tibet Mastifi Eğitimleri Nelerdir?

Tibet mastifi eğitimi, köpeğin sosyalleşmesi ve uyum içerisinde yaşayabilmesi için son derece önemlidir. Bu yüzden henüz yavru dönemindeyken eğitimlere başlamak gerekir. Tibet mastifi köpeklere verilmesi gereken eğitimler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yavru eğitimi
  • Oyun eğitimi
  • Tuvalet eğitimi
  • Temel itaat eğitimi
  • İleri düzey itaat eğitimi

Yavru Tibet Mastifi Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Tibet mastifi, hem akıllı hem de zeki bir köpek ırkıdır. Ancak özgürlüğüne düşkün olduğu için eğitilmesi biraz zor olabilir. Bu nedenle Tibet mastifi sahiplenme konusunda biraz araştırma yapılması önerilir. Eğitim ve egzersiz için zaman ayıramayacak olan kişiler bu cins köpekler yerine farklı ve bakımı daha kolay bir ırk sahiplenebilir. 

Özellikle yetişkin Tibet mastifini eğitmek çok daha zordur. Bu yüzden yavruluk döneminde ev içi tuvalet ve oyun eğitimi ile eğitime başlamak faydalı olur. Yavru Tibet mastifinin eğitiminde ödül sistemi kullanılabilir. Ancak ceza sisteminin kullanılması önerilmez. Tek başınıza eğitmekte zorlanıyorsanız eğitim için profesyonel destek alabilirsiniz. 

Tibet Mastifi Oyun Eğitimi Nasıl Verilir?

Tibet mastifini eğitmek için eve geldiği andan itibaren eğitimlere başlanabilir. Çabuk öğrenen ancak inatçılığından dolayı komutlara karşılık vermeyen veya geç karşılık veren Tibet mastiflerinin eğitiminde sabırlı olmak önemlidir. Bu cins köpeklerin oyun eğitiminde ceza sisteminin kesinlikle uygulanmaması gerekir. Ödül sistemine dayalı eğitim vermek de zor olabilir. Çünkü Tibet mastifi yiyecek ile motive olan bir köpek türü değildir. Tutarlı ve sabırlı süreçler sonucunda Tibet mastifi oyun ve sosyalleşme konusunda eğitilebilir.  

Tibet Mastifi İç Mekân Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

İç mekân tuvalet eğitimi özellikle 6 aydan küçük olan köpekler için çok önemlidir. Çünkü 6. ayına gelene kadar yavru köpeklerin dışarıda tuvaletini yapması sağlık bakımından güvenli değildir. 6. aydan itibaren aşıları tamamlandıktan sonra dış mekân tuvalet eğitimine geçilebilir. 

Yavru Tibet mastifine iç mekân tuvalet eğitimi vermek için hayvanlara özel üretilen tuvalet pedi kullanılabilir. Tuvalet pedine alıştırmak için amonyak içerikli veya tuvalet eğitimi sıvısı olarak adlandırılan ürünlerden faydalanabilirsiniz. İç mekân tuvalet eğitiminde tuvalet için özel alan yaratmak ve tuvalet kazalarında Tibet mastifini cezalandırmamak çok önemlidir. Sabırlı olursanız sevimli Tibet mastifi kısa sürede iç mekân tuvalet eğitimini başarı ile alır. 

Tibet Mastifi Dış Mekân Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Tibet mastifi dış mekân tuvalet eğitimine 6. aydan itibaren ya da aşıları tamamlandıktan sonra başlanabilir. Tuvalet eğitimi için dışarı çıkarıldığında mutlaka tasma kullanılmalıdır. Köpeğin çevreye alışabilmesi için her seferinde aynı lokasyonlara götürülmesi önemlidir. Özellikle mama saatinden sonra, su içtikten sonra, uykudan önce ve uykudan sonra dışarı çıkarmak, dış mekân tuvalet eğitiminin verilmesini kolaylaştırır.  

Tibet Mastifi Temel İtaat Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Tibet mastifine tuvalet eğitimi vermek kolaydır. Ancak söz konusu itaat eğitimi olunca biraz zorlanabilirsiniz. İnatçı ve özgür doğası Tibet mastifinin temel itaat eğitimi almasını zorlaştırır. Eğitim sırasında tasmasının hiç çıkarılmaması önemlidir. Ayrıca sabırlı olmak, ceza vermemek, sevgiyle yaklaşmak ve tutarlı olmak eğitimi kolaylaştırabilir. Buna rağmen itaat eğitimi vermekte zorlanıyorsanız profesyonel destek alabilirsiniz. 

Tibet Mastifi İleri Düzey İtaat Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Temel itaat eğitimi verilmesi bile zor olan bu cins köpeklere, ileri düzey itaat eğitimi vermek için mutlaka konusunda uzman kişilerden profesyonel destek almak gerekir. Aksi takdirde süreç hem Tibet mastifi için hem de sahibi için çok yıpratıcı ve stresli olabilir. 

Tibet Mastifi Hangi Cinslerin Birleşmesi ile Oluşmuştur?

Tibet mastifinin hangi cinslerin birleşmesinden oluştuğu net olarak bilinmemektedir. Sadece Tibet, Nepal, Çin ve Hindistan’da yerel kabilelerin koyun sürülerini leoparlardan korumak üzere Tibet mastiflerini kullandıkları bilinir. 

Tibet Mastifi Çiftleştirme Nasıl Yapılmalıdır?

Tibet mastifi çiftleştirilmesi ırk standartlarına göre yapılmalıdır. Safkan ırkın korunabilmesi için bir başka safkan Tibet mastifi ile çiftleştirilmesi gerekir. Çiftleştirme yapılması için dişi mastifin yetişkinlik dönemine girmesi beklenmelidir. Tibet mastiflerinin yıl içerisinde çok fazla çiftleştirilmesi önerilmez. 

Tibet Mastifi Köpeklerde Hamilelik Süreci Nasıldır?

Hamilelik, köpeklerde de istisnai bir durum olduğu için hamile dişi Tibet mastifinde fiziksel değişimlerin yanı sıra psikolojik değişimler de gözlemlenir. Hamilelik süreci köpeklerde 56-70 aralığındadır. Hamile kalır kalmaz karnı şişmediği için bir Tibet mastifinin hamileliği ultrason ile tespit edilebilir. Bulantı ve kusma yaygın görülen hamilelik belirtileri arasındadır. 

Ayrıca iştah kaybı, sürekli dinlenme isteği ve yalnız kalma isteği hamilelik belirtileri arasında sayılabilir. Gebeliğin 1. ayında karın şişmeye ve memeler belirginleşmeye başlar. Belirginleşen memelerde renk değişimleri görülür. Tibet mastifi bir doğumda 5-12 arası yavru doğurabilir. Ancak yılda en fazla 1 defa doğum yapması tavsiye edilir.  

Tibet Mastifi Cinsi Köpeklerin Genetik Hastalıkları Nelerdir? 

Tibet mastifi genel olarak sağlam yapılı ve sağlıklıdır. Ancak diğer köpek türlerinde olduğu gibi bazı hastalıklara karşı eğilimleri bulunur. Tibet mastifi cinsi köpeklerin genetik hastalıkları aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  • Kalça Displazisi
  • Dirsek Displazisi
  • Panosteitis
  • Osteokondrit Dissekans
  • Hipotiroidizm
  • Canine Inherited Demyelinative Neuropathy (CIDN)

Tibet Mastifi Köpeklere Hangi Aşılar Yapılmalıdır?

Tibet mastifi köpeklere diğer köpek ırklarına uygulanan aşılar yapılır. Köpek aşı takvimi ve aşılar aşağıdaki gibidir:

  • Köpek iç parazit: Kancalı kurtlar, kamçılı kurtlar, şeritler ve askaritlerden koruma amacı ile yapılır. Yavru Tibet mastriflerine ilk uygulama 1.5-2 hafta arayla 3 doz olarak yapılır. Daha sonra 2 aylık aralıklarla sürekli olarak tekrarlanması gerekir. 
  • Köpek dış parazit: Kene ve pirelerden koruma amacıyla yapılır. Düzenli olarak 2 aylık periyotlar halinde yapılması gerekir. 
  • Köpek karma aşısı: İnfectious Canine Hepatitis, Parainfluenza, Distemper (Gençlik hastalığı), Parvovirüs (Kanlı ishal) ve Leptospirozis hastalıklarına karşı koruma amacıyla uygulanır. Yavruluk dönemindeki bu cins köpeklere 21 gün ara ile 2 doz yapılır. Daha sonra her yıl, yılda bir defa tekrarlanır. 
  • Bronchine aşı: Bordatwlla Bronchiseptica (Kennel Cough) hastalığına karşı koruma amaçlı uygulanan aşıdır. Yavruluk dönemindeki Tibet mastifine 21 gün ara ile 2 doz yapılır. Takip eden yıllarda senede 1 doz uygulanır. 
  • Puppy DP aşısı: Parvoviral(kanlı ishal) ve Distemper(Gençlik hastalığı) hastalıklarına karşı koruma amaçlı uygulanır. 5’li karma aşısına uygun olmayan yavruları karma aşısı öncesinde korumayı artırmak amacıyla uygulanır. 4 haftalık yavrulara yapılır.
  • Lyme aşısı: Borrelia bakterisine karşı koruma amacı ile uygulanan aşıdır. Yavruluk döneminde 21 gün arayla 2 doz uygulanır. Daha sonra her yıl, yılda bir defa tekrarlanır. 
  • Köpek kuduz aşısı: Kuduz hastalığından korumak amacıyla yapılan aşıdır. İlk aşı yavruluk döneminin 3-3.5 ayında yapılır. Daha sonra her yıl, yılda 1 defa tekrarlanır. 

Tibet Mastifi Köpeklere Mikroçip Takılmalı mıdır?

Mikroçip, diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi Tibet mastifi için de zorunlu bir uygulamadır. Bu yüzden doğumundan itibaren en geç 3 ay içerisinde Tibet mastifine mikroçip takılması gerekir. 

Tibet Mastifi Evde Yalnız Kalabilir mi?

Tibet mastifi, sahibine ve ailesine çok düşkündür. Bu yüzden evde yalnız kalmayı istemez. Uzun süre yalnız bırakılması depresyona girmesine veya hırçınlaşıp eşyalara zarar vermesine yol açabilir. 

Kırma ve Safkan Tibet Mastifi Nasıl Anlaşılır?

Bir Tibet mastifinin safkan olup olmadığını anlamak için tüylerini kontrol edebilirsiniz. Uzun, kalın ve sert yapılı tüyleri düzdür. Kıvırcık ve dalgalı tüyler safkan Tibet mastifinin fiziksel özellikleri arasında değildir. Tibet mastifinin safkan olup olmadığı yavruluk döneminde zor anlaşılabilir. Bu yüzden şeceresi bulunan köpekleri sahiplenmek faydalı olur.  

 

  • Pets
  • Eğitilebilir

    İtaat etmeyi seven, bu yönüyle hayatınızı kolaylaştırır

  • Pets
  • Evine Düşkün

    Evcimen halleriyle varolan, yaşamlarında yerlerini benimseyenler

  • Pets
  • Korumacıdır

    Bulunduğu alanı sahiplenen, sevdiği insanlara karşı hassas olanlar

  • Pets
  • Arkadaşlık Kurar

    Sosyalliği seven, uyumlu yapılarıyla dikkat çekerler

Rozet
cubes house

Irk Hakkında Uzman Analizi

Çok zeki bir ırk olan Tibet Mastifi, oldukça iri ve güçlü bir yapıya sahiptir. Ailesine ve çevresine karşı oldukça korumacıdır. Yabancılara karşı agresif bir yapıya sahip olan Tibet Mastifi çok erken yaşta sosyalleştirilmelidir. Gezme içgüdüsüne sahip olduğundan başıboş bırakılmamalıdır. Eğitiminde de ısrarcı, disiplinli ve sabırlı davranılmalıdır.

Irk Hakkkında Uzman Analizi
Can Paksoy
Cloud Cloud
  • Tibet Mastiff Cinsi

    Yabancılara karşı çok temkinli yaklaşır. Çocuklarla iyi anlaşır ancak onlara aşina olması gerekir. Mensubu olduğu ailenin çocuklarına karşı diğer çocukları korumayı görev bilir. Sosyalleştirme çalışmaları düzenli uygulanmalıdır. Bu şekilde köpekler ve ev hayvanları ile iyi anlaşması sağlanır. 'V' şeklinde kulakları, kocaman kafası, gayet belirgin bir stopu vardır. Gözleri ise derindir. Sırtına doğru kıvrılan kuyruğu, yuvarlak; büyük ayakları, düz sırtı ile dikkat çeker.

  • Tibet Mastiff Eğitimi

    Sert davranan biri ile gerçekleştirilen bir eğitimi benimsemeyecektir. Bu yüzden eğitim sırasında köpeğe karşılıklı sevgi ve saygı olduğu hissettirilmelidir. İtaat eğitiminin çok erken yaşta verilmesi önerilir.

  • Tibet Mastiff Bakımı

    Özellikle popo, kuyruk kısmı olmak üzere haftada bir kez fırçalanması gerekir. Tüy dökerken ise bu zaman aralığı günde bir kere olmalıdır. 10-14 yıl aralığında ömrü vardır.

  • Tibet Mastiff Karakter Yapısı

    Sakin, asil, kendine güvenlidir. Fıtratında olan bekçilik duygularından dolayı bazen inatçı ve dominant olabilir. Tibetli olanlar daha saldırganken, batıda olanlar ise biraz daha itaatkardır. Çok iyi birer bekçi köpeği olurlar ve çok sık havlarlar.

  • Tibet Mastiff Tüy Yapısı

    Alt katmanı kalındır. Tüyleri ise uzun ve kalındır. Renk olarak ise açık kahverengi, gri yada siyah olabilir. Göğüs ve ayaklarında ten rengi yada beyaz şekiller olabilir. Bazı Tibet Mastiff'lerin kafasında ve boynundaki tüyleri daha uzun olabilir. Bu şekilde tüyleri olan Mastiffler Çin'de 'Aslan Baş' olarak bilinir. Daha kısa tüyleri var ise ona da 'Kaplan Kafa' denir. Yılda sadece bir kere tüy döker bu yüzden alerjisi olanlar için biçilmiş kaftandır.

  • Tibet Mastiff Egzersiz İhtiyacı

    Egzersiz ihtiyacı orta derecede olmasının yanı sıra uzun süre evde kaldığında biraz saldırgan olabilir. Yavruyken çok fazla egzersiz yapması için zorlanmamalıdır; enerjiye kemiklerinin büyümesi ve kilo alması amacıyla ihtiyacı vardır. Sıcak havalara katlanamaz.

  • Tibet Mastiff Yaşam Ortamı

    Küçük apartman dairelerine uygun bir köpek ırkı değildir. Kırsal kesimlerde bulunmayı sever, topla oynamaktan hoşlandığı söylenemez.

  • Tibet Mastiff Kökeni

    Do-Khyı veya Tsang-khyi olarak da bilinen Tibet Mastiffi Çin köpeklerinden türemiş antik bir ırktır. Asya'ya büyük olasılıkla Hun Hakanı Atilla yada Cengiz Han orduları ile gelmiştir. Tibet Mastiff; Saint Bernard, Newfoundland, Pug ve diğer bir kaç tür köpeğin atası olduğu düşünülen önemli bir köpek cinsidir. Köyleri ve sürüleri korumak amacıyla kullanılmıştır. Marko Polo, Asya'ya olan yolcuğu sırasında gördüğü Tibet Mastiff'lerini çok uzun boylu ve gür sesli olarak tanımlamıştır. 1847 yılına kadar bu ırk Tibet'te bilinmiyordu. 1959 yılında ise kendi ülkesinde nesli tükenme tehlikesi geçirmiştir. Çünkü bu yılda Çin, Tibet'i istila etmiştir. Dalai Lama tarafından Eisenhower'a bu cinsin korunması ve geliştirilmesi amaçlı iki Tibet Mastiff'i vermiştir; ancak bu girişim başarılı olmamıştır. Nihayetinde Amerika ve Avrupa'ya bir çok sayıda Tibet Mastiff'i ithal edilmiştir. 2005 yılında Amerikan Kennel Kulübü tarafından kabul edilmiştir; hala da sayısal olarak çok fazla olmamakla birlikte, sayısının arttırılması için çabalar devam etmektedir.

Tibet Mastiff Karakter Özellikleri

Bu Irk Hakkında Merak Ettikleriniz

Simple Dog Bulut

Irklar Hakkında Bilgi Almak İçin Bizi Arayın!

+90 533 407 63 63 yada

Bize Mail Gönderin
Elit Yavru

ELİT YAVRU 30. YILI

Referanslar

Türkiye ve Dünya'dan onbinlerce hayvansever'in mutluluğuna ortak olduk. Pet ile yaşamın her anında bizi tercih edenlerin yanında olduk. Pet bakım, eğitim, pansiyon, beslenme, kuaförlük ve aksesuar ihtiyaçlarını karşılayan büyük bir eko sistem zinciriyle hayvanseverlerin sürekli yanındayız.